ВООЗ: На Мадагаскарі спалах захворюваності на чуму - вже 40 людей померли

Всесвітня організація охорони здоров'я ще на початку листопада отримала повідомлення від Міністерства охорони здоров'я Мадагаскару про спалах захворюваності чумою

За даними на 16 листопада, на острові були підтверджені 119 випадків інфікування чумою, при цьому 40 осіб померли. ВООЗ закликає утриматися від відвідування Мадагаскару і торговельних зв'язків з ним, передає Еспресо.TV з посиланням на РБК.

Чума виявлена в 16 районах семи регіонів острова, в тому числі в столиці і найбільшому місті Мадагаскару Антананаріву, де зафіксовані два випадки захворювання з одним смертельним випадком.

Перший випадок захворювання чумою був виявлений 31 серпня у пацієнта, який помер 3 вересня.

В даний час високі ризики швидкого розповсюдження захворювання у зв'язку з високою щільністю населення і слабкою системою охорони здоров'я на Мадагаскарі. Крім того, ситуація ускладнюється слабкою ефективністю застосовуваного на острові інсектициду проти блох.

ВООЗ за фінансової підтримки Африканського банку розвитку та США допомагає Мадагаскару у наданні засобів індивідуального захисту, інсектицидів та антибіотиків постраждалим від чуми районам.

Чума є бактеріальним інфекційним захворюванням, яке переноситься переважно гризунами через блох. Люди, укушені зараженими блохами зазвичай хворіють бубонною формою чуми, яка супроводжується збільшенням лімфатичних вузлів. Якщо хвороботворні бактерії проникають в легені, розвивається пневмонія, тобто легенева чума, яка може передаватися іншій людині через кашель. На ранньому етапі легенева чума успішно піддається лікуванню за допомогою антибіотиків, однак у деяких випадках смерть може наступити протягом 24 годин після зараження.