Військовий експерт: Україна правильно вчинила, відмовившись від канадських винищувачів

Україна має не отримувати від Заходу військову допомогу, зокрема, винищувачі та бойові літаки, а зайнятися власним виробництвом

Про це в коментарі Еспресо.TV повідомив військовий експерт Інституту Євро-Атлантичного співробітництва Ігор Козій.

«Україна  -  держава, яка не повинна купувати, а повинна створювати. У нас достатньо свого потенціалу, причому не просто «тупо копіювати", як китайці, і має власні напрацювання», - вважає експерт.

Він зазначив, що мова йде не лише про напрацювання щодо виробництва винищувачів, але й бойових вертольотів. «Потенціал є», - наголосив Козій.

У зв’язку з цим, він вважає за необхідне створювати в Україні власні акціонерні товариства на базі військових підприємств. Причому засновниками цих товариств, на його думку, мають бути лише українці, а перепродавати ці товариства треба дозволити лише державі. «Інвестор знайдеться. Я не вірю, що такий народ як українці не знайдуть кошти на ці потреби», - зазначив експерт.

Він також вважає, що потрібно  розширювати мережу вже існуючих оборонних підприємств в Україні. Наприклад, відкрити представництва Харківського конструкторського бюро з машинобудування у Західній Україні.

Також Козій вважає, що Україні потрібен власний потужний військово-морський флот, який би мав на озброєнні у тому числі авіаносець, як, наприклад, італійський флот. «Адже наші інтереси зосереджуються не лише у прибережній зоні Чорного моря. Наші інтереси значно ширші», - сказав він.

Разом з тим, експерт  зазначив, що якби США запропонували Україні свій авіаносець, то його експлуатація за розрахунками 2000 року обійшлася нашій державі в 1 млн доларів в місяць або у 12 $млн доларів у рік.

Нагадаємо, раніше колишній заступник міністра оборони Леонід Поляков заявив, що Канада пропонувала Україні кілька десятків винищувачів F-18 для участі в АТО, однак Міноборони відмовилося від літаків через дорогу експлуатацію і неможливість швидко перевчити пілотів.