Греція не погодила з МВФ "дірявий" держбюджет

Влада Греції на минулому тижні представили парламенту остаточний проект бюджету на 2015 без узгодження з "трійкою" міжнародних кредиторів (Єврокомісія, Європейський центральний банк і МВФ).

Як повідомляє Financial Times, цей крок говорить про збільшилася напруженості перед закінченням терміну дії програм допомоги Греції в кінці 2014, пишуть Вести.Экономика.

Незважаючи на триваючі вже кілька тижнів переговори, Греція та її міжнародні кредитори не можуть досягти консенсусу щодо фінального раунду заходів, необхідних для видачі країні останнього траншу кредитів з програми допомоги, що становить близько 7 млрд євро. У загальній складності з 2010 р кредитори виділили Греції 240 млрд євро.

"Трійка" вимагає від Афін додаткового скорочення бюджетних витрат на 2,5 млрд євро, в той час як уряд на чолі з прем'єр-міністром Антонісом Самарасом пручається новим заходам. Кредитори наполягають, що в бюджеті на 2015 є "дірка" на 2 млрд євро. Афіни ж заперечують її існування, розраховуючи, що посилення економічного зростання в 2015 р і нова система збору податкових недоїмок значно підвищать надходження до бюджету.

"Ми чинимо опір. На нас тиснуть у зв'язку з бюджетом."Трійка "помилилася в розрахунках", - стверджує міністр фінансів Греції Гікас Хардувеліс.

Читайте також: Чому Україні потрібні гроші МВФ саме зараз

До бюджету закладено зростання ВВП Греції в наступному році на 2,9%, який буде першим після шести років рецесії, однак ця оптимістична оцінка збігається з прогнозами "трійки". Первинний профіцит бюджету до розрахунків за кредитами, за оцінками влади Греції, збільшиться вдвічі і становитиме близько 3% ВВП. Боргове навантаження, згідно з цими розрахунками, знизиться з 174% ВВП цього року до 171% ВВП в наступному.