Чому Україні потрібні гроші МВФ саме зараз

Віктор Кіщак
21 листопада, 2014 п'ятниця
14:49

Зовнішні та газові борги України не дозволяють зволікати з отримання чергового траншу МВФ. Тому коаліції слід якнайшвидше прийняти всі рішення потрібні для цього

Днями глава Міністерства фінансів Олександр Шлапак заявив, що в України досить невеликий шанс отримати черговий транш від МВФ у 2014 році. За словами міністра, через повільний темп формування коаліції і уряду нам слід очікувати кредит вже у наступному році.

Та і прем’єр Арсеній Яценюк давав раніше зрозуміти, що співпрацю з валютним фондом країна продовжить тільки після прийняття держбюджету-2015.

Загалом МВФ погодив виділення Україні кредиту в $17 млрд протягом двох років. Перші гроші – $3,19 млрд ми отримали ще в травні, другий транш – $1,39 млрд в серпні.

Потім фонд погодився на прохання української влади і об’єднав третій і четвертий транш в один (ще до $2,8 млрд), пообіцявши надати його в цьому році. Але в МВФ не раз наголошували, що придивляються до українських виборів та формування нової влади, яка і повинна витрачати їхні кредити в потрібні речі.

Саме в ці дні місія фонду знаходиться в Україні (до 25 листопада) і буде вирішувати чи отримаємо ми чергові гроші в 2014 році. 

Теоретично шанс встигнути є. Останніми днями процес формування коаліції пришвидшився. Сьогодні вже лідери п'яти партій урочисто підписали коаліційну угоду.

А прем'єр Арсеній Яценюк звернувся з проханням до лідерів партій пришвидшити формування Кабміну і зробити це не пізніше, ніж через 10 днів.

Інше питання – держбюджет. Яценюк не раз ніби погрожуючи вказував, що гроші МВФ - тільки після прийняття бюджету. Про бюджет після підписання коаліції прем'єр також загадав, сказавши, що він вже готовий.

Звичайно, до 25 листопада головний кошторис країни ніхто не опрацює та і нова Рада ще не збереться. В найкращому сценарії його приймуть вже у другій половині грудня, не порушуючи традицію "зробити все в останню хвилину".

Але наскільки принципово саме для фонду прийняття держбюджету – невідомо. Публічно в МВФ заявляли тільки про вибори, новий уряд і виконання своїх вказівок. Хоча і збалансований, непопулістський бюджет є однією з вимог. Можливо "бюджетні" заяви прем’єра були більш публічними страшилками і слугували певним стимулом (якщо такий взагалі існує) для нардепів щодо прийняття документу.  

На думку виконавчого директора міжнародного фонду Блейзера в Україні Олега Устенка отримання траншу МВФ саме в цьому році є для України критично важливим, але скоріш за все гроші будуть тільки в 2015 році.

"Об'єктивно ми його (транш МВФ) сумнівно можемо отримати цього року. Для цього треба було мати працюючу Верховну Раду, Кабмін і бюджет, який пройшов хоча б перше читання. Нічого не сталося. Бюджет не приймається так швидко. Тому навряд ми отримаємо гроші цього року", - розповів він Еспресо.TV.

Хоча старший аналітик Міжнародного центру перспективних досліджень Олександр Жолудь притримується іншої думки і вважає, що питання того, надійдуть гроші в Україну в 2014 році, чи вже наступного - не критичне. "Різниця в місяць-півтора - це не критично. Інвесторів цікавить питання не сам факт, що перенесли транш, а чому перенесли", - зазначив він. 

Велике падіння

Щоб зрозуміти на що першочергово Україні потрібні гроші слід побачити загальну картину під назвою "падіння української економіки".  

За прогнозами Нацбанку ВВП України за підсумками 2014 року впаде на 7,3%. На наступник рік регулятор зростання також не очікує – мінус 4,3%. Світовий банк навіть пом’якшив свій прогноз падіння українського ВВП і вважає, що це буде менше очікуваних 8%.

Промислове виробництво за десять місяців 2014 року вже впало на 9,4%. Хоч за останні місяці цей стрибок у прірву трохи загальмував, але порівняно зі статистикою всього 2013 року (-4,8%) падіння прискорилось майже в два рази. Війна на Донбасі, де зосереджено чимало промислових підприємств, все більше заганяє статистику в негатив.

Прогноз по інфляції, на днях озвучений головою Нацбанку, також викликає далеко не радість. За словами Валерії Гонтаревої, зараз інфляція вже складає 20% і до кінця року буде 25%. Тобто саме вона (інфляція звісно) з’їсть чверть доходів українців.

Також за свіжими прогнозами тієї ж голови НБУ девальвація гривні вже складає 100%.

Тобто українська гривня стала папірцем, який став коштувати в два рази дешевше. Регулятор списує таке високе падіння нацвалюти на паніку бізнесу. В цьому твердженні звичайно є частина правди, але в списку винних у валютній паніці значиться і сам регулятор.

Спочатку НБУ силою тримав курс на виборчий період, щоб пограти в стабільність. Потім, після перегонів, нарешті відпустив його. Але постійні зміни правил гри на валютному ринку, які вигадує Нацбанк щоб врятувати його впевненості нікому не додають.

Відпустивши курс, НБУ сподівався, що експортери припинять вичікувати і почнуть дорого продавати свою валюту, але цього не сталося. Надто мабуть довга історія падіння гривні в цьому році дала їм зрозуміти, що долар зараз – майже священна корова.

В  той же час девальвація має і позитивні моменти – імпорт за 9 місяців зменшився на 25%, а експорт на 9%. Але потрібного ефекту ми не отримали – експортери не заводять в країну валютну виручку.

Українська валютна подушка у вигляді золотовалютних резервів взагалі за останній місяць зменшилась до мінімуму 9,5 років. За жовтень резерви схудли майже на чверть з $16,38 млрд до $12,58 млрд.

З $3,8 млрд регулятору довелось віддати на газові борги перед "Газпромом" - $2 млрд, зовнішні борги - $641 млн та і на згадувану вище передвиборчу доларову тишу – $1,18 млрд валютних інтервенцій.

Куди потрібні гроші

Залишивши в стороні цілий список витрат, який зараз ліг на плечі України – від витрат на війну до утримання переселенців, детальніше розглянемо більш суттєві в грошовому еквіваленті борги.

По-перше – це зовнішні борги. До кінця цього року Україні потрібно виплатити $1,1 млрд держборгів.

"В листопаді держава Україна має повернути $400 млн, в грудні $700 млн. У 2015 році загальні виплати за держборгом і боргах держкомпаній складуть $ 9,9 млрд", - зазначає Олег Устенко і вказує, що золотовалютні резерви України складають всього $12,5 млрд.

По-друге, енергетичні борги (фактично борг України перед Росією). Україна тимчасово, до рішення арбітражного суду вирішила газовий конфлікт з Росією. Це і згода віддати $3,1 млрд попереднього газового боргу, і придбання, за потреби, газу для проходження зими.

Звичайно газові домовленості по "зимовому пакету" є прогресом і позитивом (хоч і тимчасовим) в україно-російських переговорах, але на цей "позитив" потрібно десь знайти гроші.

$3,1 млрд "старих" боргів Україна повертає з попередніх кредитних грошей МВФ. $2 млрд з них вже віддали (через що і схудли резерви), ще $1,1 млрд доведеться знову витягувати з золотовалютних резервів.

Другий момент – "зимовий газовий пакет". ЄС коли схрещували Україну і Росію в газових переговорах перш за все думали про те, щоб не замерзнути самим взимку. Тому швидко пообіцяли фінансові гарантії передоплати за газ. Але поки це питання до кінця не вирішене.

За словами голови Мінфіну Олександра Шлапака Україна попросила орієнтовно $2 млрд у МВФ та Світового банку для передоплати. Єврокомісія також пообіцяла Україні 760 млн євро для вирішення газових питань.

Але все ж таки орієнтиром для інших фінансових програм досить часто виступає саме кредит МВФ. Його наявність або дає старт іншим програмам або навпаки гальмує їх.

І тут згадується фраза вже покійного грузинського реформатора Кахи Бендукідзе – "Навіщо Україні стільки міністерств, якщо все, що потрібно, - взяти гроші МВФ за газ і передати їх Росії".

Сюди ж (як по-третє) можна приплюсувати хоч і невелику в порівнянні з газом суму витрат на вугілля. Війна на Донбасі вперше за останні часи змусила Україну витрачати свою валюту на придбання енергетичного вугілля. Його точно нам доведеться купувати, не важливо де в ПАР, Росії чи у терористів, важливо за що – за валюту.

Звісно вся ця на перший погляд апокаліптична картина точно не надихає міжнародних інвесторів давати свої гроші країні, економіка якої висковзає мов пісок скрізь пальці.

Крім того, що гроші МВФ це пластир, яким ми заліплюємо дірки в тілі української економіки, це ще й сигнал для цих самих інвесторів, що пацієнт ще живий.

"Ринок не вірить Україні. Якби була програма МВФ ситуація змінилась би. Для мене програма МВФ це не так гроші, як сигнал для наших інвесторів і кредиторів", - вважає економіст Олег Устенко.

Тому слід розуміти, що гроші МВФ виступають певним захистом, який і демонструє, що Україні є ще у кого позичити валюту.

 

Теги:
Читайте також:
Київ
+9°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.43
    Купівля 39.43
    Продаж 39.93
  • EUR
    Купівля 42.25
    Продаж 42.97
  • Актуальне
  • Важливе
2024, субота
27 квітня
07:28
Аналітика
Військова допомога США
Яких загроз очікувати від Росії, поки нова допомога від США не почне діяти на повну. Пояснюємо
07:25
Літак. авіація, Польща
Польща двічі за ніч підіймала в небо літаки через ракетну атаку РФ по Україні
07:17
Оновлено
Атака на НПЗ біля міста Слов'янськ-на-Кубані у РФ
Росіяни поскаржилися на атаку дронів на Краснодарський край: загорілися два НПЗ
07:12
Оновлено
Харків Харківщина ракетний удар обстріл
Росія атакувала Україну ракетами: у Харкові є влучання і постраждала
06:50
розвідувальні безпілотники MQ-9A Reaper
У Ємені розбився американський безпілотник MQ-9 Reaper: хусити заявили про його збиття
06:25
3 окрема штурмова бригада, ЗСУ
В ISW проаналізували, що допоможе Україні відновити контроль над усією територією
03:33
Володимир Зеленський та Борис Джонсон
Die Welt: Оприлюднено деталі мирної угоди, яку Україна та РФ могли підписати у квітні 2022 року
03:05
Хезбола, Ліван
ЦАХАЛ ліквідував у Лівані терористів, що запускали ракети по Ізраїлю
02:31
Вакцинація
ВООЗ не рекомендувала вживати антибіотики при лікуванні COVID-19
01:59
Реджеп Тайїп Ердоган
Туреччина розриває торговельні відносини з Ізраїлем через Палестину
01:20
Finnair
Літак Finnair не зміг приземлитися в Естонії через перешкоди GPS з боку РФ
00:56
Нафтогаз
У Нафтогазі розповіли скільки побутових споживачів справно платять за газ
00:38
Обстріл, Харків
Харківська ОВА спростувала фейк про евакуацію влади та військових з облцентру
00:28
Бельгія
Посилення ППО України: Бельгія виділить 200 млн євро та ракети
00:10
Канада надасть близько $12 млн на виробництво БПЛА й закупівлю снарядів для України
2024, п'ятниця
26 квітня
23:49
У лікарні помер поліцейський, поранений 4 квітня у Харкові
23:04
Іспанія
БМП, боєприпаси та ракети для Patriot: Іспанія передасть Україні новий пакет допомоги
22:43
Військовий літак Іл-20М КООТ-А
Німеччина підіймала свої винищувачі для перехоплення російського літака
22:19
Король Чарльз III
У Букінгемському палаці оголосили про повернення короля Чарльза до публічних заходів
21:57
грузія
У Грузії член керівної партії "Грузинська мрія" виступив проти закону про "іноагентів"
21:55
Ексклюзив
Охоплені практично всі порушення прав людини, які на сьогодні існують в Україні: адвокатка Пушина про звіт Держдепу США
21:51
Оновлено
Вступ України до ЄС і НАТО, санкції проти РФ, та спільне виробництво БПЛА: очільниця МЗС Латвії Браже провела перемовини з Кулебою
21:29
F-16
Бельгія передасть Україні винищувачі F-16 уже цьогоріч
21:26
Аналітика
Сергій Згурець, український журналіст, військовий експерт
Обхід ворогом Часового Яру, оборона Очеретиного та американська допомога. Воєнні підсумки тижня
21:23
У Броварах голова РВА наїхав на пішоходів
У Броварах голова РВА наїхав на пішоходів: 4 людини постраждало. У ОВА заявили про звільнення
21:09
Мелітополь
У Мелітополі окупанти видали паспорти РФ 14-річним дітям, які залишились без батьківського піклування, - Лубінець
20:35
міністр оборони США Ллойд Остін
США оголосили про новий пакет військової допомоги Україні на $6 млрд
20:23
Огляд
"Каскадер"
Покласти "Крашанку" під "Вуаль": що подивитися на вихідних
20:23
Анонс
Лауреат премії Букера Деймон Ґелґут та лауреат Frontline Club Prize Анджан Сундарам
В Києві поговорять про Україну, Південну Африку, Індію та краще розуміння один одного
20:14
Володимир Зеленський на Чернігівщині (6 квітня 2024 року)
З початку року РФ вдарила по Україні 9 тисячами керованих авіабомб: Зеленський наголосив учасникам "Рамштайну" на необхідності Patriot
20:04
Оновлено
міська дитяча клінічна лікарня №1
У Києві через ворожу провокацію евакуювали дві лікарні
20:00
Огляд
переможні новини
Переможні новини 793-го дня війни: ГУР знищило російський гелікоптер в Москві і здійснило масштабну кібератаку на сервіси партії "Единая Россия"
20:00
OPINION
Василь Зима
Смерть, як і любов — дуже великі сили
19:50
Херсонська область
На Херсонщині обмежили відвідування низки територій. Перелік
19:44
3 окрема штурмова бригада, ЗСУ
За добу Сили оборони відбили 23 ворожих атаки на Авдіївському напрямку
19:36
Джозеф Байден
Байден назвав термін відправки зброї в Україну
19:30
Ексклюзив
Москва, теракт у ТРЦ "Крокус"
Коли "СВО" для росіян відійшло на другий план через економічні проблеми, влада РФ "увімкнула" теракти, - соціолог Шульга
19:16
Взяти Часів Яр в оперативне оточення: в ОСУВ "Хортиця" розкрили плани російської армії
19:10
У Києві затримали чоловіка, який влаштував стрілянину на дорозі
У Києві затримали чоловіка, який влаштував стрілянину на проїжджій частині
18:59
Ексклюзив
Карта бойових дій: Авдіївка
Найскладніша ситуація на фронті у напрямку Авдіївка - Покровськ, - депутат міськради Дружківки
Більше новин