Як збираються змінювати країну Порошенко з Яценюком

19 листопада, 2014 середа
17:00

Еспресо.ТV вирішив вибрати найбільш вагомі складові Коаліційної угоди, які і будуть визначати напрямок деяких реформ в країні

Сьогодні прем'єр-міністр і лідер партії "Народний Фронт" Арсеній Яценюк заявив, що він готовий підписати проект коаліційної угоди запропонований "Блоком Петра Порошенка".

"Я публічно заявляю про те готовий поставити підпис під остаточною редакцією цієї коаліційної угоди", - наголосив Яценюк, ніби остаточно знявши питання "коаліціади".

Саму коаліційну угоду від президентського блоку було опубліковано на сайт БПП ще 15 листопада, але тільки зараз можна говорити, що це майже остаточний варіант документу. 

Угода складається з 17 розділів, які пропонують реформувати різні сфери. Відразу слід зазначити, що чимала частина цього документу є тільки дороговказом і не містить конкретних механізмів вирішення проблем.

СУДОВА РЕФОРМА

Нова Коаліція планує обиратиме суддів за спеціальними "критеріями доброчесності"

"Добір на суддівські посади в судах всіх рівнів відбуватиметься лише за конкурсом на підставі об’єктивних критеріїв, політичні органи не братимуть участь у вирішенні питань кар’єри судді", - йдеться в угоді.

Крім того, відповідно до угоди, обов’язковим є "повне декларування доходів і витрат суддів, членів Вищої ради юстиції, органів добору та притягнення до відповідальності суддів, членів їх сімей та пов’язаних осіб у якнайширшому сенсі, встановлення одним з ключових критеріїв для зайняття посади судді ‐ відповідність витрат кандидата на посаду судді та членів його сім’ї їх доходам".

Також реформа передбачає регулярну оцінку діяльність відповідно до визначених законом процедур та об’єктивних критеріїв. Коаліція хоче притягатиме суддів до відповідальності за неетичні вчинки. 

Планується запровадити суд присяжних у кримінальних справах

РЕФОРМА ЕНЕРГЕТИКИ ТА ЕНЕРГОНЕЗАЛІЖНІСТЬ

Майбутня коаліція планує суттєво зменшити державні дотації на енергетичний сектор, зокрема на вугільну та газову галузь

Зокрема планується поступова ліквідація перехресного субсидіювання шляхом встановлення цін та тарифів на газ та електроенергію для всіх споживачів, включаючи населення, на економічно обґрунтованому рівні. 

Щодо вугільної галузі, то в коаліційній угоді також пропонується мінімізувати дотації на вугілля. А починаючи з 2021 року планується заборона всіх видів державної підтримки вугільної галузі, окрім державної підтримки для цілей водовідливу та захисту навколишнього середовища.

Також коаліціанти пропонують поступове введення в дію вимоги про те, щорічний обсяг імпорту природного газу, нафти/нафтопродуктів та вугілля в Україну з одного джерела не може перевищувати 30%.

Ще майбутня коаліція планує посилити контроль за нафтогазовидобувними компаніями, в яких є державна частка. Зокрема пропонується законодавче зниження кворуму проведення загальних зборів акціонерних товариств до 50%+1 акція. Зараз для зборів потрібний кворум на 60% голосуючих акцій. Саме через це і виник конфлікт з "Укрнафтою" в якому Ігорь Коломойський не хоче виплачувати дивіденди державі. 

РЕФОРМА ОРГАНІВ ПРАВОПОРЯДКУ

Коаліція хоче створити в Україні інститут детективів, національну, муніципальну поліцію, реформують існуючі держслужби, ліквідують ДАІ та ряд інших відомств.

Також передбачено запровадження атестації поліції, перехід до трирівневої системи підготовки поліції, спецпідготовка для комплектування посад середнього керівного складу. 

У поліцейських з'являться ідентифікаційні жетони та будуть затверджені правила його носіння на форменному одязі, буде створена автоматизована система реєстрації затриманих. 

В документі прописаний статус Національної гвардії, яке визнають військовим формуванням у системі МВС із функціями забезпечення правопорядку.

РЕФОРМА ВИБОРЧОГО ЗАКОНОДАВСТВА

Майбутня коаліція хоче скасувати пропорційно‐мажоритарну систему виборів і запровадити пропорційну систему з відкритими списками.

Також в документі йдеться, що протягом І півріччя 2015 року планується "Проведення місцевих виборів згідно з вимогами Конституції України та з урахуванням особливостей реформи децентралізації місцевого самоврядування".

ДЕЦЕНТРАЛІЗАЦІЯ

Нова Коаліція обіцяє перетворити ОДА на органи префекторного типу.  

"Реорганізувати місцеві державні адміністрації в органи префектурного типу. Реформувати систему територіальних підрозділів центральних органі виконавчої влади та місцевих державних адміністрацій, усунути дублювання повноважень між ними та органами місцевого самоврядування", - йдеться в документі.

Місцева влада "префекторного типу" передбачає, наявність представника виконавчої влада, який здійснює контролюючі функції, та має право зупиняти рішення органів місцевої влади.

Також в документі визнаяено, які гроші зароблені містами будуть залишатися на місцях.

Зокрема пропонується закріпити за місцевими бюджетами стабільні джерела доходів:

- забезпечити визначення єдиних нормативів відрахувань з податку на доходи фізичних осіб та податку на прибуток суб’єктів приватного сектору економіки за кожним видом місцевих бюджетів;

- забезпечити сплату податку на доходи фізичних осіб виключно за місцем здійснення діяльності працівника, податок з доходів якого сплачується;

- надати права органам місцевого самоврядування обслуговувати місцеві бюджети за доходами і видатками спеціального фонду в банківських установах обраних за відкритими процедурами закупівель;

- встановити чіткі строки (до 5 днів) проходження платіжних доручень місцевих бюджетів у системі держказначейства та посилення відповідальності органів і посадових осіб держказначейства за порушення строків;

- реформувати податок на нерухомість у відповідності до європейської практики (зарахування до місцевих бюджетів), надання органам місцевого самоврядування права визначати ставки та базу оподаткування;

- спростити механізми доступу органів місцевого самоврядування до кредитних ресурсів; 

РЕФОРМА НАЦБЕЗПЕКИ І ОБОРОНИ

Врахують досвід, набутий у ході АТО – підвищать зарплати військовим, реформують оборонпром, перейдуть на стандарти НАТО, підтримають переселенців.

Як зазначається в документі, планується підвищити обороноздатність держави, реформа Збройних сил та курс на розвиток оборонно-промислового комплексу для задоволення потреб армії та виходу на зовнішні ринки. 

Реформа включає розробку Військової доктрини та Стратегії національної безпеки, а також появу терміну "вірогідний противник".

Планується внесення змін до законодавства щодо скасування позаблокового статусу України та відновлення курсу на Євроатлантичного без пекового простору та набуття членства в НАТО.

Окреслена одна із стратегічних цілей зовнішньої та внутрішньої політики – відновлення державного суверенітету України над територією АР Крим

Також встановлюється мінімальний рівень видатків на оборону на рівні не менше 3% від ВВП

Реформа збройних сил України передбачає затвердження нового військово-адміністративного поділу України, відновлення військової інфраструктури та перегляд розташування місць постійної дислокації армії, з метою постійної військової присутності на Сході держави. 

Українську армію хочуть поступово перевести на стандарти НАТО, оптимізувати структуру Міністерства оборони з метою уникнення дублювання функцій. 

РЕФОРМА СИСТЕМИ ОХОРОНИ ЗДОРОВ'Я

Проект Коаліційної угоди також передбачає нові реформи у системі охорони здоров'яЗгідно з угодою, новий парламент планує реорганізувати систему медичного обслуговування, а до реформувань будуть залучені представники громадськості.

Зокрема, нові реформи передбачатимуть розвиток первинної медико-санітарної допомоги: "лікарі повинні мати відповідний рівень професійних знань та досвід, отримати прозорі механізми фінансової мотивації", - зазначено в документі.

Пацієнти зможуть самі обирати лікаря, а для приватних та державних медичних закладів будуть створені рівні права.

Для того, щоб МОЗ України наблизити до європейських норм, Верховна Рада планує позбавити відомство невластивих йому функцій (закупівлі, утримання медичних та освітніх закладів тощо).

ПРИВАТИЗАЦІЯ

Також майбутня коаліція пропонує спростити процедуру приватизації держмайнаЗокрема в пункті про приватизацію йдеться про то скорочення переліку об’єктів права державної власності, що не підлягають приватизації та про передачу Фонду держмайна повноважень щодо підготовки об'єктів до продажу.

Коаліція хоче скасувати норму про обов'язковий продаж на фондових біржах пакетів акцій у розмірі 5‐10 % статутного капіталу акціонерного товариства до проведення конкурсу.

ПОДАТКОВА РЕФОРМА

Майбутня коаліція пропонує розділити функції податківців і заборонити Службі фінансових розслідувань проводити безпосередні перевірки.

"Фіскальна служба як сервісна взаємодіє з платниками податків до моменту реєстрації кримінального провадження, яке можливе лише в разі незнаходження компромісу при застосуванні механізму медіації. Служба фінансових розслідувань не бере участь у проведенні перевірок (лише аналітична робота з базами даних, збирання доказової бази без втручання у діяльність бізнесу до порушення кримінального провадження)", - уточнюється в угоді.

РЕФОРМА ТРАНСПОРТУ

Коаліцією також заплановані деякі реформи в транспортній сфері.Зокрема "Укрзалізницю" хочуть перетворити на холдинг "Українська залізниця" в якому виділять дочірні компанії за видами діяльності.

Непрофільні активи компанії планується продати. Розмежування господарських функцій і функцій державного управління. 

Також планується поступова ліквідація перехресного субсидіювання між вантажними та пасажирськими перевезеннями.

Ще коаліція хоче передати дороги місцевого значення до сфери впливу облдержадміністрації.

ГУМАНІТАРНА СФЕРА

Щодо гуманітарної сфери, то планується усі книжки та документи, що є в бібліотеках та архівах України, перевести в цифровий формат.

Також проект Коаліційної угоди передбачає поширення знань про опір тоталітаризму та радянські репресії.

Коаліційна угода передбачає прийняття спеціального закону, яким буде підтримано творення і поширення українського культурного продукту – музики, кіно, книг, теле‐ і радіопрограм.

Коаліція також хоче забезпечити повну свободу використання будь-якої мови в приватному житті, але українська мова неухильно використовуватиметься як єдина державна на всій території України.

СПОРТ

Щодо спортивної сфери, то реформа охорони здоров'я в коаліційній угоді передбачає створення належної спортивної інфраструктури для українців.

"Створення належної інфраструктури для занять фізкультурою і спортом через податкове стимулювання бізнесу та розвиток державно‐приватного партнерства", - йдеться в проекті.

 

Теги:
Читайте також:
Київ
+11°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 38.94
    Купівля 38.94
    Продаж 39.46
  • EUR
    Купівля 42.08
    Продаж 42.84
  • Актуальне
  • Важливе
2024, п'ятниця
29 березня
14:03
Інфографіка
Ціни на пальне АЗС
Ціни на пальне сьогодні: скільки коштують бензин, газ і дизель
14:00
OPINION
Євстратій Зоря
Навіть прихильники РПЦ в Україні визнають, що її документи — фашизм
13:59
фейк
"За терактом у Москві стоять ЦРУ та СБУ": добірка фейків і маніпуляцій світових ЗМІ за 29 березня
13:55
зерно, зернова угода
Україна за 7 місяців експортувала новим коридором більше вантажів, аніж за рік роботи зернової ініціативи за участі РФ
13:50
Чорне море, Крим
Окупанти перекидають танки в Крим для оборони півострова, - "Атеш"
13:42
Обстріл, Харків
Нові боєприпаси РФ можуть долітати до будь-якого району Харкова, - Синєгубов
13:39
електроенергія
Україна експортуватиме електроенергію попри атаки РФ: ситуація в енергосистемі станом на 29 березня
13:35
долари
Україна отримала $1,5 млрд позики від Японії та Великої Британії
13:20
Оновлено
"Моя страсна п’ятниця почалася в укритті": посол Британії про атаку РФ на Україну 29 березня
13:04
транспортна карта
У Києві з 1 квітня транспортна карта подорожчає на 25 грн
12:59
На фото: Софія Морозюк
Скандальна художниця Морозюк виставила на продаж свої картини по $5 тис.
12:59
У Києві до 15 червня обмежать рух транспорту Північним мостом. Причина
12:51
Бузок
Синоптикиня Наталка Діденко анонсувала на вихідних сонячну погоду
12:49
Ексклюзив
На фото: поранений в стабпункті
Студент КПІ розповів про гусеничні евакуаційні ноші, які допомагають рятувати бійців з поля бою
12:47
Зеленський РНБО
Зеленський провів засідання РНБО в оновленому складі: окреслив для органу 5 завдань
12:36
Загибель помічника Залужного Частякова: завершено розслідування щодо офіцера, який подарував гранати
12:12
Оновлено
Атака на Україну 29 березня 2024
РФ атакувала Україну "шахедами" та ракетами: поранено 6 людей, пошкоджено ТЕС і ГЕС
12:11
Постачали в РФ граніт для виготовлення пам’ятників загиблим окупантам: СБУ затримала підозрюваних
12:08
OPINION
Юрій Богданов
"Синіми светрами" у "Крокус-Сіті" закривають провал ФСБ
11:52
Україна повернула тіла 121 полеглого захисника
11:50
На фото: 50 Cent
Колишня дівчина репера 50 Cent звинуватила його в зґвалтуванні та фізичному насильстві
11:49
польща україна , біженці
Польща планує надати біженцям з України право змінити статус перебування: подробиці
11:37
ППО збила 3 російських безпілотники на Херсонщині
У Румунії біля українського кордону знайшли фрагменти безпілотника
11:24
На Дніпропетровщині РФ атакувала дроном автівку: загинув чоловік
11:20
На фото: Алессандро Мікеле
Колишній креативний директор Gucci Алессандро Мікеле очолив Valentino
11:20
діти, війна
З окупованих територій Херсонщини вдалося повернути родини з трьома дітьми
11:13
Зроблено в Україні
"Зроблено в Україні": у Сумах відкрили перший офіс підтримки мікро- та малого бізнесу
11:09
Бундестаг
У бундестазі вважають, що розгортання сухопутних військ країни НАТО в Україні не означає автоматичного вступу в конфлікт інших членів Альянсу, - ЗМІ
10:58
Ексклюзив
Сергій Згурець, український журналіст, військовий експерт
Боєприпаси в Україну почнуть надходити з квітня, і це суттєво змінить динаміку на полі бою, - Згурець
10:57
годинник, зміна часу
Україна 31 березня переходить на літній час: у Мінекономіки нагадали причини
10:55
ракета Х-101
У Молдові не підтвердили інформацію про проліт російської ракети над своєю територією
10:54
На фото: пропалестинська акція у Cтокгольмі з вимогою виключити Ізраїль з Євробачення-2024
Ізраїль закликав своїх громадян не ходити з національною символікою під час Євробачення у Мальме
10:49
Володимир Соловйов
У Вірменії заблокували трансляцію програм російського пропагандиста Соловйова
10:27
Валерій Залужний та Олександр Сирський
Сирський прокоментував звільнення Залужного
10:25
Анонс
Фільм Одеса: змінюючи код
Віднайти код Одеси у її героях: в п'ятничному ефірі Еспресо новий документальний фільм
10:22
Інфографіка
долар євро валюта обмін
Курс валют на 29 березня: скільки коштує долар, євро та злотий
10:20
Фортифікації, зуби дракона
Військові та цивільні інженери об’єдналися для зведення фортифікацій на Запорізькому напрямку
10:16
Авдіївка
Сирський розповів, скільки українських військових потрапили у полон до РФ під час виходу з Авдіївки
10:14
Наводила авіабомби на Сумщину: СБУ затримала пособницю окупантів
10:07
Олександр Сирський, Рустем Умєров
У ЗСУ переглянули потребу в мобілізації 500 тис. людей, - Сирський
Більше новин