Greenpeace викупила арештоване в Іспанії судно Arctic Sunrise

Організація по захисту навколишнього середовища Greenpeace внесла заставу за звільнення заарештованого владою Іспанії судна Arctic Sunrise, щоб відправитися до берегів Валенсії, де найближчим часом відбудеться суд над 17 активістами організації

Генеральне управління торгового флоту Іспанії 18 листопада наклало арешт на Arctic Sunrise і початок розгляд справи проти капітана судна за звинуваченням у "порушенні управління рухом суден", що за законом про порти і торговельний флоті може каратися штрафом до 300 тисяч євро. В якості застави від Greenpeace зажадали виплатити 50 тисяч євро, передає Еспресо.TV з посиланням на РИА-Новости.

"Greenpeace прийняла рішення виплатити заставу, щоб продовжити свої акції, оскільки цей процес міг затягнутися довше, ніж на місяць. Кожен день, поки корабель залишається в порту, ми не можемо продовжувати захищати навколишнє середовище, це наше право і головне завдання, тому ми протягом 30 років боремося в Іспанії і 40 років на міжнародному рівні", - заявила представник організації Тетяна Нуньо, виступаючи на мітингу перед представництвом іспанського уряду на Канарах.

Застава була внесена у вівторок. Раніше активісти організації заявляли, що не будуть її виплачувати і звернулися в судові органи з приводу незаконності затримання судна.

В даний час судно знаходиться в порту Арресифе (острів Лансароте). Тепер Arctic Sunrise відправиться до берегів Валенсії, де найближчим часом відбудеться суд над 17 активістами організації. Їм загрожує до двох років і восьми місяців тюремного ув'язнення за акцію, яку вони провели в 2011 році на атомній електростанції Кофрентес. Суд над активістами повинен відбутися в грудні.

15 листопада активісти, які прибули на Arсtic Sunrise до Канарських островів, спробували проникнути на бурове судно Rowan Renaissance, щоб перешкодити початку геологорозвідувальних робіт нафтогазового концерну Repsol. Іспанські ВМС неодноразово вимагали від активістів покинути цей район, але ті не погодилися.

Після цього, як стверджує організація, катери іспанських ВМС почали таранити надувні човни Greenpeace, не даючи їм наблизитися до судна. В результаті троє активістів отримали травми. Через кілька днів іспанська влада заарештувала Arсtic Sunrise за непокору наказам. Минулого тижня Repsol приступив до робіт.

Greenpeace звинувачує Repsol в багатьох випадках нафтового забруднення в Іспанії та інших країнах світу. Екологи вважають, що нафторозвідка і видобуток в районі Канарських островів можуть завдати непоправної шкоди рибним ресурсам, а також десяткам видів рідкісних тварин - китам, дельфінам і морським черепахам.

Судно Arctic Sunrise було затримано торік при проведенні аналогічної протестної акції на нафтовидобувній платформі "Газпромнафти" в Баренцевому морі. При цьому за хуліганство було затримано 30 активістів Greenpeace, які кілька місяців провели під вартою, а згодом вийшли під заставу і були амністовані.