Між Україною і НАТО потрібен формат співробітництва в рамках особливого партнерства, - Маломуж

Екс-голова Служби зовнішньої розвідки України Микола Маломуж вважає, що сьогодні ні Україна, ні НАТО не готові до об'єднання, але можуть співпрацювати в рамках особливого партнерства

Таку думку він висловив у програмі "Вечірній телеекспрес" на Еспресо.TV.

"Нині ні країни Альянсу, ні Україна по критеріям і по стану, який зараз є, не готова до вступу в НАТО. Хоча ми можемо говорити про реальне партнерство: ми його мали (8 програм). Це програми і боротьби з тероризмом, програми проведення відповідних спільних операцій у світі, в тому числі і в зоні проведення бойових дій. Тому відмовлятися від такого співробітництва ми не можемо, і формат співробітництва повинен бути в рамках особливого партнерства і в рамках виконання програм. І ці формати якраз дозволяють і країнам НАТО надавати нам допомогу - і не лише засобами захисти, а й бойовою технікою і боєприпасами. Якраз треба на цей формат і виходити", - сказав Маломуж і додав, що для цього навіть є певні механізми. 

"Є для цього певні механізми: це формування програм військово-технічного співробітництва з конкретними країнами НАТО. Це в першу чергу говоримо про США, Велику Британію, ну і маємо Польщу і Литву. Це якраз ті перспективи, які дозволять вже в найближчі місяці забезпечити нас новітнім озброєнням, боєприпасами, особливо системами захисту – це те, що потрібно нині в зоні АТО", - наголосив Микола Маломуж.