Казахстан відмовився допомагати Росії в торговій війні проти Білорусі

Міністерство сільського господарства Казахстану не бажає брати участь у тристоронніх переговорах про заборону транзиту через Росію продуктів "санкційного" списку з Білорусії без догляду на російських пунктах пропуску

Про це повідомила прес-секретар Россільгоспнагляду Юлія Трофімова, передає ПРАЙМ.

"Казахстан не приймає нашу систему (контролю) і не має наміру брати участь в переговорах подібного формату. Ми розцінюємо цю позицію як небажання йти назустріч", - зазначила вона.

Россільгоспнагляд вважає, що питання контролю транзитних відправлень з Білорусії через територію Росії в Казахстан та інші країни має бути вирішене у тристоронньому форматі на рівні Митного союзу.

"Наступного тижня ми зустрічаємося з нашими білоруськими колегами і щиро сподіваємося, що казахські колеги не залишаться осторонь", - резюмувала Трофімова.

За інформацією Россільгоспнагляду, фури під виглядом транзиту в Казахстан через Білорусію і Росію насправді розвантажуються на території Росії. 

Читайте також: Торговельна війна з "Бацькою" остаточно посадить росіян на гречку і ріпу

Згідно з даними федеральної митної служби Росії, імпорт Білорусії продуктів "санкційної групи" виріс на 80% до 354,6 тис тонн за період з початку дії продембарго Росії до жовтня 2014 року по порівнянні з аналогічним періодом 2013 року.

Нагадаємо, президент Білорусі Олександр Лукашенко в ході зустрічі з губернатором Санкт-Петербурга Георгієм Полтавченко вкрай різко відреагував на обмеження поставок білоруського продовольства з боку Росії.

"Поведінка російської влади не просто дивує, а пригнічує. Якщо не буде нормалізована торгівля між двома країнами в порушення Митних угод, ми змушені будемо реагувати", - сказав він.