Торговельна війна з "Бацькою" остаточно посадить росіян на гречку і ріпу

25 листопада, 2014 вiвторок
14:28

Росіянам доведеться або їсти свою дорогу гречку, або змиритися з білоруською сьомгою

Вчора головний продуктовий каратель Росії - Россільгоспнагляд влаштував день публічних прочуханок сусідній Білорусі.

Спочатку ветеринарна служба попередила, що посилює умови транзиту рослинної продукції з Білорусі через підозру на контрабанду з "заборонених" країн. Росіяни виявили велику партію продуктів, які білоруси везли ніби в Казахстан, але ті загубились в Росії.

Трохи пізніше Россільгоспнагляд вже вимагав від Білорусі з 30 листопада припинити такий транзит через Росію. “Скасувати всі дозволи на транзит товарів через Білорусь, маршрут прямування яких проходить через територію Росії, і припинити їх оформлення та видачу, у тому числі дозволів на транзит в Казахстан і треті країни”, - наголошували в службі.

В цей же день російська ветеринарна служба заборонила ввезення продукції восьми білоруських підприємств.

Аргумент, як завжди досить звичний для цієї служби і добре відомий Україні: “заборона вводиться у зв'язку з неприпустимим рівнем вмісту антибіотиків, а також сальмонели та кишкових паличок в продукції цих підприємств”. Тобто, на думку Россільгоспнагляду білоруси навмисне вивозять саме для росіян зіпсовані та отруєні продукти.

До речі, не так давно вони вже заборонили експортувати на свою територію продукцію ще дев'яти білоруських агропідприємств.

Тут слід нагадати, що Росія ще 7 серпня ввела повну заборону на поставки чималої кількості продуктових позицій з країн, які підтримали санкції проти РФ. Після таких заборон заговорили про вигоду, яку отримає Білорусь.

Відразу почав рости транзит через країну заборонених в Росії продуктів, а лосось, сьомга, кальмари, креветки, восьминоги та мідії під маркою “Зроблено в Білорусі” почали все більше наводнювати російські магазини.

Тому, вже в кінці жовтня в Россільгоспнагляді заявили, що починають "полювання" на реекспорт європейських продуктів з Білорусі. Схоже саме зараз росіяни вирішили перейти від слів до діла, але по дорозі налякати своїх сусідів масовою забороною чисто білоруських продуктів. Тобто Росія розпочала звичну для себе практику торговельної війни.

Як воює Росія

Україна досвідченний боєць (точніше цап відбувайло) або навіть першовідкривач в продуктових війнах з Росією.

Навіть не слід вагатися, якщо ви потрапили в геополітичну, або просто немилість Путіна, то перша ознака за якою ви це віддчуєте - ваші харчі не дозволять ввозити в Росію.

Причому, ніхто з верхніх та навіть середніх ламок російського уряду коментувати цього не буде. Катами завжди виступає Россільгоспнагляд, який досить легко знайде в ваших продуктах навіть Еболу. Вони ніби виконують свою роботу, але завжди, якщо потрібно, в вашій продукції буде цілий набір небезпечних речовин.

Також такими заявами у росіян формується переконання, ніби продукти з України або Білорусі виготовляють в напівкустарних умовах повних антисанітарії.

Але ж YouTube не дає забути популярне відео, на якому робітники молочного заводу в Росії купаються в ваннах з сиром.

Продуктовий комплекс

Досить симптоматично те, що на західні санкції, які перш за все зачіпають фінансовий та технічний сектор, Росія відповіла банально та звично - продовольчим ембарго. Саме такі заборони показові для загального стану речей в Росії.

Без високотехнологічного та навіть звичайного обладнання, яке Росія імпортує з західних країн, промисловість країни не зможе нормально функціонувати. Аналогів на широких просторах нашого сусіда майже немає. Тому єдине, на що ніби можна надавити - це їжа. Мовляв у нас своїх моцарельщиків, пармезанщиків та дюрблюшників повно.

Відразу після прийняття антисанкцій полетіли заяви, що це зіграє на руку російським виробникам: імпортозаміщення, збільшення виробництва, модернізація. Але по факту російські виробники виявилися зовсім не патріотами, а просто використали ситуацію щоб підняти ціну.

Звісно, про модернізацію слід забути як і про збільшення виробництва. Економіку Росії чекає стагнація, споживання падає, рубль девальвує. Вітчизняні виробники могли б використати ситуацію, утримуючи ціну. Споживачі перейшли б на дешевші російські позиції, але навіщо думати на перспективу, якщо в нестабільній країні краще вхопити максимальний куш зараз.

Навіть класичні продуктові позиції, які не дуже залежать від імпорту (наприклад гречка) під прикриттям неурожаю та інших проблем почали дорожчати. Ось такий вийшов продовольчий патріотизм та імпортозаміщення.

Причини війни

При тому, як то водиться в російській політиці, причин "немилості" Россільгоспнагляду ніхто не озвучує, тут вам не Держдеп з "тупою Псакі", яка шпарить все за пунктами. У випадку з Росією об’єкт переслідування повинен про все здогадатись сам.

Ймовірних причин даного конкретного "полювання на бацьку" може бути декілька.

По-перше, має місце спроба зробити білоруського президента більш поступливим до політичних вимог Росії. Небажаний для РФ флірт білоруського президента з ЄС, який супроводжується дещо незграбними спробами зіграти роль "миротворця" в українському конфлікті, в Кремлі якось не оцінили.

Тому і вирішили зіпсувати йому спробу заробити на реекспорті до Росії. Адже кожен долар, що потрапляє в бюджет Білорусі, робить її менш залежною від побажань Росії. Натомість голодна Білорусь, якій терміново потрібен кредит, буде куди як поступливіше реагувати на якісь політичні прохання – визнання Абхазії, засудження київської хунти, чи що там іще буде потрібно московським стратегам.

Другою причиною боротьби з реекспортом може бути бажання скоротити відтік доларів чи євро з країни, адже розрахунки за італійські, польські, а часом – навіть білоруські продукти навряд чи проходять виключно в рублях, а якщо й в рублях – то з прив’язкою до курсу. 

Ще одною причиною перекриття реекспорту може бути бажання російської влади перекрити доступ на свій ринок якісним товарам, зав’язаним на долари та євро. Просто їхні ціни стануть надто вже явними індикаторами "підйому російської економіки, викликаного санкціями", про який так люблять поговорити в Кремлі.

Замість епілогу

Під час введення російських антисанкцій в інтернеті зявилась нова YouTube-зріка. Уродженець США, фермер Джастас Уолкер, який багато років живе в Красноярсьму краю прокоментував заборону на ввезення італійської моцарели в Росію.

Його веселий коментар тоді покорив інтернет: “Коли ми розмовляли з покупцями в місті, вони кажуть: ну навіщо нам купувати вашу моцарелу, коли ми можемо купити італійську - вона не набагато дорожче коштує. Ну навіщо? .. Ну а зараз ... ха-ха-ха ... навіщось навіщо, тому що його не буде, вашого італійського сиру!” - заявив Уолкер.

Але зараз, коли російський продуктовий "каратель" Россільгоспнагляд вже майже вичавив Україну з ринку Росії та починає війну проти Білорусі та її методів реекспорту європейських делікатесів, фраза наївного американського фермера не буде здаватися такою смішною.

Коли доведеться купувати дорогу гречку і з делікатесів буде тільки російський сир (може навіть з пліснявою), росіянам доведеться з гіркою ностальгією згадувати часи вільного доступу до "буржуазних" продуктів на зразок сиру дорблю.

 

Теги:
Читайте також:
Київ
+8°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.06
    Купівля 39.06
    Продаж 39.53
  • EUR
    Купівля 42.22
    Продаж 42.96
  • Актуальне
  • Важливе
2024, п'ятниця
29 березня
07:03
Десантно-штурмові війська ЗСУ, віцськові
Ворог проводить активні наступальні дії на 6 напрямках: на фронті - 59 бойових зіткнень
06:51
ЗАЕС Запорізька атомна електростанція
Експерти МАГАТЕ на ЗАЕС щодня чули вибухи впродовж тижня, а візит на сховище пального відклали через авіаналіт
06:49
На фото: військові
ISW розповів, на скільки просунулася РФ в Україні з початку 2024 року
06:48
олімпіада 2024
Польща відправить війська на Олімпійські ігри в Париж для допомоги в забезпеченні безпеки
06:29
Оновлено
Бєлгород
У РФ заявили про збиття 15 снарядів РСЗВ Vampire над Білгородом та областю: нібито є пошкодження
06:27
новини Львова
Окупанти планують "легалізувати" винищення української літератури на ТОТ, - Спротив
06:21
Окупанти, кримінал, росіяни
Запобігти потраплянню товарів до РФ: США просять американський бізнес вжити експортних обмежень
05:49
Оновлено
шахед
Росія атакує "шахедами", балістикою та ракетами: на Дніпропетровщині поранено людину, на Львівщині і Київщині спрацювала ППО
03:54
Макрон і Путін
Макрон назвав умови для запрошення Путіна на саміт G20
03:10
Ігор Потєря (праворуч)
UFC: українець Потєря проведе бій з непереможним росіянином
02:37
Прикордонники
Двоє чоловіків "замаскувались" під продавців подушок та ковдр, щоб незаконно потрапити у Молдову
01:59
Михайло Мудрик, збірна України, Євро-2024
Євро-2024: скарги тренерів змусили УЄФА змінити правила турніру
01:39
Олександр Сирський
Обговорили захист від російських ракет: Сирський поспілкувався з головою Об’єднаного комітету начальників штабів США
00:56
Марта Костюк
"Ледь не загинула на Мальдівах": тенісистка Костюк розповіла шалену історію з медового місяця
00:32
Жерсон Динамо
Футболіста "Динамо" засудили на 18 місяців умовного ув'язнення
00:17
Якщо Росія вторгнеться в Естонію, вирішальна перемога має бути дуже швидкою, – командувач сил оборони Мартін Герем
00:06
Російський літак "загубив" чергову авіабомбу над Білгородщиною, 9-ту за тиждень, – росЗМІ
2024, четвер
28 березня
23:03
Уражені "Росатомом"
У РФ заарештували топменеджера Росатому Сахарова
22:53
Оновлено
Росіяни вивели в Чорне море підводний ракетоносій після тижневої паузи
22:48
ДТП
У ПАР упав з мосту й загорівся автобус, загинули щонайменше 45 людей
22:30
Оновлено
Прем'єр міністр України Денис Шмигаль та прем'єр-міністр Польщі Дональд Туск
Україна запропонувала 5 кроків для розблокування кордону, - Шмигаль після зустрічі з Туском
22:21
Окупанти, кримінал, росіяни
На ТОТ Запорізької області росіяни повноцінно розпочали мобілізаційний облік, - Федоров
22:19
"Новий український правопис мають використовувати всі держструктури": нардеп нагадав про закінчення перехідного періоду
21:58
Telegram логотип
Дуров анонсував нову функцію для користувачів Telegram з України, Білорусі й Росії
21:44
Снаряди 155-мм
Учасники чеської ініціативи уклали угоду, за якою Україна отримає 1 млн снарядів, - ЗМІ
21:44
Ексклюзив
Мусієнко
Росія намагається створити пастку, розігруючи карту виборів в Україні та легітимності Зеленського, - політолог Мусієнко
21:38
G7
У G7 закликали Київ до прозорого відбору нового керівництва ВККС
21:28
ЄС
Деякі євродепутати отримували гроші за поширення російської пропаганди, - прем'єр Бельгії Де Кроо
21:26
Ексклюзив
Ігор Лапін
В Україні за свободою слова заховалася свобода пропаганди та брехні, - офіцер ЗСУ Лапін
20:57
Путін та Кім Чен Ин
Підривають критично важливі санкції: США засудили вето РФ в ООН щодо КНДР
20:29
Москва, теракт у ТРЦ "Крокус"
Путін використовує теракт у Москві, щоб мобілізувати суспільство проти України, - Зеленський
20:22
Оновлено
Стрілянина в Житомирі: поліція затримала підозрюваного в убивстві
20:06
Санкції на алмази
Через санкції продаж алмазів з Росії впав на понад 60%, - Reuters
20:02
OPINION
Ігор Гулик
Чи є різниця між ІДІЛ та "русскім міром"?
20:00
Огляд
переможні новини
Переможні новини 764-го дня війни: збитий російський винищувач упав у море, у Росії один з НПЗ повністю зупинився через атаку дрона
19:58
Дмитро Кулеба
"Москва більше не приховує військової співпраці з КНДР": Кулеба про вето РФ на проєкт резолюції Радбезу ООН
19:48
На фото: Люк Бессон
Люк Бессон повідомив, що вже почав зйомки власної версії "Дракули"
19:41
Ексклюзив
Карта. Красногорівка-Вугледар_2603
Ворог застосовує все - КАБи, отруйні скиди гранат, фосфор: офіцер "Легіону Свободи" Воронов про Новопавлівський напрямок
19:38
Москва, теракт у ТРЦ "Крокус"
Слідком РФ заявив, що знайшов "докази" причетності України до теракту в Москві
19:29
ЗСУ
За добу на фронті відбулось 48 боєзіткнень, Сили оборони відбили 11 російських атак на Бахмутському напрямку
Більше новин