РПЦ отримає з бюджету мільярд рублів на "духовні центри"

958 млн. рублів з федерального бюджету буде спрямовано на створення духовно-просвітницьких центрів в 2015 році, повідомив заступник міністра культури Росії Володимир Аристархов

Ці гроші виділяються за федеральною цільовою програмою "Зміцнення єдності російської нації" (вся програма на 2015 рік - 1,4 млрд руб.) і призначені "НКО (некомерційним організаціям) в сфері духовно-просвітницької діяльності", пише РБК.

Первісна редакція програми, затвердженої урядом в 2013 році, передбачала заходи, спрямовані на підтримку міжнаціонального миру. Але в березні 2014 року в програмі з'явився новий рядок - про фінансування духовно-просвітницьких НКО. А в травні були розподілені перші 1,1 млрд руб. - їх отримали 23 духовно-просвітницькі НКО.

На сайті Мін регіону РФ, який розподіляв гроші, опублікований список переможців. У всіх випадках, крім одного, порядку 25-30 млн. руб. отримали організації, засновані місцевими православними єпархіями Тверської, Саратовської, Іркутської областей, а також Дагестану, Мордовії, Північної Осетії та ін., показало дослідження РБК на основі даних реєстру НКО Мін'юсту РФ.

Єдиним винятком стало нижегородське АНО "Храмостроитель", засновниками якого виступили "громадяни Росії". Але і його директор Олександр Глазкін має пряме відношення до РПЦ - він архієрей Лиськівської єпархії.

Всі отримувачі субсидій зареєстровані незадовго до конкурсу - у грудні 2013 року - лютому 2014; в назвах 21 з 23 організацій присутні слова "будівництво" або "реставрація".