Новий парламент у Молдові буде компромісним для Європи і Росії, - експерт

На парламентських виборах у Молдові голоси прихильників і противників європейського та проросійського курсу розділилися приблизно навпіл

Таку думку в ефірі Еспресо.TV висловив політичний експерт і журналіст з Молдови Сергій Ільченко.

"Як не дивно, результати виборів виявилися компромісними - вони влаштовують усіх. Як і слід було очікувати, голоси прихильників і противників європейського та проросійського курсу розділилися приблизно навпіл. Приблизно, 55 і 46 мандатів. 55 - проєвропейські партії, 46 - це відверто проросійські партії", - розповів експерт і наголосив, що таким чином Молдова отримує "дуже компромісний парламент".

"Сьогодні буде зроблена спроба вироблення компромісного курсу Молдови. У цьому зацікавлені і Молдова, і Росія, і, ймовірно, Україна, тому що перед виборами приїжджав президент Порошенко. Буде компромісний курс, Молдова за хорошого сценарію, стане майданчиком для якихось спільних компромісних проектів", - вважає Ільченко.

За його словами, за такого розподілу політичних сил, кожна сторона у геополітиці буде мати свою вигоду. Зокрема, "Росія отримує можливість, не припиняючи протистояння, зберігаючи обличчя, вести якісь спільні проекти на молдовській території в обхід санкцій". А сама Молдова, наголосив політичний експерт, отримує можливість не сваритися ні з Європою, ні з Росією.

Тим часом, на думку Ільченка, Європа у цій ситуації "отримує відносно стабільний регіон, що не роздирається протиріччями, на якийсь час і теж, мабуть, якийсь майданчик взаємодії на Росію".

Що ж стосується України, то її вигода, за словами політолога, полягає у більш-менш мирному тилу. 

"Якщо я правильно прогнозую, ймовірно, буде якось м'яко вирішене в найближчі роки Придністровське питання", - підсумував Ільченко.

Нагадаємо, у неділю, 30 листопада, у Молдові відбулися парламентські вибори, на яких проєвропейські партії змагалися з тими, хто виступає за зближення з Росією. Зокрема, проросійські активісти вийшли на мітинг, щоб підтримати свою позицію.

Читайте також: Чи готовий Путін мирно програти в Молдові