Український олігарх Фірташ має тісні зв'язки з британською елітою, - ЗМІ

В українського олігарха Дмитра Фірташа є соратники серед членів британської палати лордів. А він сам при цьому консультував МЗС Великої Британії з приводу України в лютому 2014 року і робив пожертвування Кембріджському університету

Міністерство закордонних справ Великої Британії в лютому 2014 запрошувало українського олігарха Дмитра Фірташа в свою штаб-квартиру для розмови. Бізнесмен і дипломати з МЗС обговорювали українську політику і економіку, пише РБК з посиланням на The The Wall Street Journal.

Зустріч пройшла 24 лютого. Під час неї дипломати запитали Фірташа про його погляди на ситуацію в Києві та його контактах з Росією.

Зустріч пройшла "в рамках більш широкого підходу з боку Форинг-офісу. Вона була організована для того, щоб краще зрозуміти ситуацію в Україні, використовуючи для цього інформацію і думки широкого кола людей, в тому числі і великих підприємців", заявив виданню прес-секретар Міністерства закордонних справ Великобританії.

Інформацію про зустрічі також підтвердив виданню член консервативної партії Річард Спрінг, більш відомий як лорд Різбі. За його словами, він організовував у лютому і іншу зустріч Фірташа з МЗС Великобританії у справах Співдружності.

Через кілька тижнів після зустрічі в МЗС Великобританії Дмитра Фірташа затримала у Відні Кримінальна поліція Австрії. Арешт був проведений за запитом ФБР, а бізнесмена підозрюють у причетності до створення організованої злочинної групи. Як уточнював прес-секретар Федеральної кримінальної поліції Австрії, його затримали у зв'язку "з багаторічним розслідуванням ФБР США за підозрою в причетності до створення організованої злочинної групи".

The Wall Street Journal також повідомив про широкі зв'язки Фірташа з представниками британської еліти. Так, один з його головних соратників - колишній розвідник і британський пер Реймонд Есквіт. Він є діловим партнером Фірташа і входить до наглядової ради його холдингу Group DF.

При цьому Есквіт разом з іншим відомим британцем - Робертом Шетлер-Джонс, бізнесменом і сином співробітника британського МЗС у 2008 році зустрічалися з посадовими особами міністерства юстиції США від імені Фірташа. Вони, зокрема, намагалися переконати американських чиновників, що Фірташ ніяк не пов'язаний з Семеном Могилевичем, а сам Фірташ - був партнером "Газпрому". Це відбулося на тлі відповідного розслідування в США.

Також, як пише видання, у 2008 р на тлі обмеженого державного фінансування Кембриджський університет шукав приватні кошти, щоб розширити викладацьку діяльність на Україні, говорить Саймон Франклін, професор славістики в Кембриджі.

Його відділення отримало від DF Foundation, фонду українського олігарха, пожертвування у розмірі 4,3 млн фунтів ($ 6,7 млн). Фірташ каже, що закохався в атмосферу університету і хотів поширити знання про Україну. Представник Кембриджа повідомив, що гроші від DF Foundation були використані виключно в освітніх цілях і фонд не впливав на їх використання.

У 2011 р принц Філіп, чоловік британської королеви Єлизавети, який був тоді почесним ректором Кембриджського університету, зробив Фірташа одним з почесних меценатів університету. А в жовтні 2013 благодійний фонд Фірташа спонсорував тиждень української культури в Лондоні. В той же місяць український мільярдер церемоніальним ударом молотка відкрив торги на Лондонській фондовій біржі.