ЄС спробує врятувати Білорусь від західних санкцій проти РФ

Більше десяти рекомендацій з економічного розвитку Білорусі і зміцненню її відносин з Європейським союзом виробили учасники міжнародної конференції, проведеної в рамках Мінського форуму

Результатом конференції в першу чергу стала переоцінка концепції "Східного партнерства" і розуміння необхідності її змінити, сказав голова Мінського форуму, голова відділу двосторонніх відносин з країнами Східного партнерства Європейської служби зовнішніх дій Райнер Лінднер. "Білорусь є останньою країною серед шести країн СП, яка може отримати від цієї програми яку-небудь вигоду", - наводить його слова БелаПАН.

Учасники конференції також зійшлися на думці, що українсько-російський конфлікт призведе до перегляду білорусько-російських відносин. Тому для подальшого мирного сусідства "важливе створення тристоронніх форматів відносин з питань сусідства, в тому числі з енергетики, торгівлі, логістики". "У той же час події в Україні сильно вплинули на безпеку в регіоні Східної Європи. Але в Білорусі це призвело до зміцнення державності і національної ідентичності, країна стала менш залежною від сусідів, якщо не торкатися економічних чинників", - пояснив голова Мінського форуму.

На зустрічі учасники також відзначили необхідність зміцнення економічної ситуації в Білорусії. "Ми знаємо, що Білорусь страждає від санкцій, які спрямовані проти Росії, так бути не повинно. ЄС потрібно шукати інші варіанти, щоб своїми санкціями не можна було зашкодити третім країнам, наприклад, Білорусі, Молдові та іншим", - сказав Лінднер. Крім того, на його думку, рада глав МЗС Євросоюзу повинна "частіше переглядати санкції щодо Білорусі", а Білорусі, у свою чергу, належить "здійснювати більш конструктивні кроки для відповіді очікуванням ЄС у цьому відношенні".