Вчені винайшли дієту, що зменшує пошкодження ДНК та уповільнює старіння

Для довголіття лікарі радять вживати багато фруктів, овочів, бобових, цільного зерна, риби та оливкової олії

Однією з причин старіння організму є уповільнення відновлювання ДНК. Нова середземноморська дієта, винайдена вченими, збільшує тривалість життя, захищаючи ДНК від пошкоджень, пише The Daily Mail.

Гарвардські вчені дослідили 4676 жінок середнього віку, порівнявши їхні звички в їжі зі станом клітин. Дослідники звертали увагу на тіломери, що розташовані на кінцях хромосом та захищають ДНК.

Коли ми стаємо старшими, наші тіломери коротшають, у результаті чого ДНК пошкоджуються, та збільшуються шанси здобути вікові захворювання, зокрема хворобу Альцгеймера, діабет, захворювання серця.

Вчені з'ясували: жінки, дієта яких складалася з продуктів з низьким вмістом жирів та високим вмістом фруктів та овочів, мали більші тіломери.

Ще кращі результати показали ті, що дотримувались середземноморської дієти, багатої на фрукти, овочі, горіхи та бобові.

Лікар Марта Кру-Бо вважає, що це може бути пов’язане з антиоксидантами, що є у фруктах, овочах та горіхах, що й зупиняють старіння.

"Наші дослідження показали: здорове харчування пов’язане з довшими тіломерами, однак найкращі показники в тих, хто дотримується серед земної дієти", - зазначила лікар.

Більш ранні дослідження за участі 10.000 жінок показали, що 40% тих, хто дотримувався середземноморської дієти дожили до 70 років. У цих жінок також було менше шансів на здобуття хронічних захворювань.

Середземноморська дієта містить багато фруктів, овочів, бобових, цільного зерна, риби, оливкової олії та небагато м'яса.

Ця дієта, окрім іншого, може допомогти і з еректильною дисфункцією. Вона не лише покращує здоров'я серця, а й може допомогти чоловічій потенції.

Дослідники з'ясували, що чоловіки, які дотримувалися такої дієти щотижня, мали менші шанси отримати проблеми зі здоров'ям серця та інсульт.

"У 80% випадків еректильна дисфункція спричинена проблемами з судинами, пацієнти зазнають проблем з серцем. Середземноморська дієта ж може допомогти чоловікам не лише уникнути проблем з серцем, а й, як наслідок, проблем з еректильною дисфункцією".