Росіяни "обурюються", що їм не дозволяють придбати українську газову трубу

Росія звинуватила Україну в порушенні норм СОТ через відмову влади країни допустити компанії з Росії до придбання частки в її газотранспортній системі

Про це в п'ятницю повідомив ТАСС з посиланням на главу департаменту торгових переговорів Мінекономрозвитку Максима Медведкова, пише Газета.RU.

За його словами, на раді з торгівлі і послуг Світової організації торгівлі, що відбувся наприкінці листопада, російська сторона заявила, що закон про продаж української ГТС, який був прийнятий в серпні, не відповідає зобов'язанням Києва в рамках СОТ.

"Ми провели аналіз ситуації і дійшли висновку, що Україна порушує свої зобов'язання, - сказав чиновник. - Ми зробили заяву, що це законодавство суперечить нормам СОТ, і запропонували його скасувати".

Українська сторона, за словами Медведкова, не вважає цей закон порушенням своїх зобов'язань.

Своє невдоволення новим українським законом про реформування газотранспортної системи Москва висловила ще в серпні, відразу після його прийняття.

В рамках планованої реформи управління ГТС перейде від держави до компанії-оператору, в якій до 49% можуть придбати зарубіжні інвестори з США, Євросоюзу чи Європейського енергетичного співтовариства. Крім того, новий закон передбачає створення компанії-оператора (також з можливою участю резидентів США, ЄС і ЄЕС), яка управлятиме підземними газосховищами. Обидві вони мають бути створені до початку 2015 року.

Раніше український "Нафтогаз" повідомляв, що веде переговори з низкою претендентів на частку в ГТС. За неофіційною інформацією, серед них фігурує американська Chevron, проте компанія коментувати чутки відмовилася.

Після прийняття закону про реформування української ГТС депутат Держдуми Андрій Круглов направив запит на ім'я голови Міненерго РФ Олександра Новака і міністра економічного розвитку Олексія Улюкаєва, в якому запропонував розглянути можливість подачі скарги в СОТ на дії Києва через "утиску прав російських компаній при акціонуванні газотранспортної системи".