ЗМІ: Петренко та група депутатів переконали Венеціанську комісію змінити висновок щодо закону про люстрацію

Члени Венеціанської комісії, швидше за все, відкоригують свій критичний висновок щодо закону "Про очищення влади" (про люстрацію), враховуючи тиск української влади

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на джерело, ознайомлене з переговорами, які розпочалися вчора у Венеції, передає Еспресо.TV.

"Найімовірніше, будуть зміни. Деталі узгодять лише у п’ятницю", - запевнив співрозмовник.

За даними видання, текст попереднього висновку ВК, який був офіційно надісланий в Київ для ознайомлення більше тижня тому, є надзвичайно критичним. У підсумковому розділі документа немає жодного пункту про відповідність закону нормам Ради Європи, а є лише критика та зауваження на адресу люстраційного закону.

Наразі незрозуміло, які саме зміни очікуються в документі. Враховуючи його виключно негативну тональність, висновок ВК щодо закону гарантовано не стане позитивним. Між тим, не виключено, що рівень негативу в ньому буде збалансовано фразами про допустимість люстрації.

Про те, що переговори з експертами Ради Європи можуть мати певний успіх, натякнув у своєму фейсбуці також співавтор люстраційного закону, народний депутат Леонід Ємець.

Аргументом української сторони на користь перегляду є той факт, що при підготовці рішення експерти ВК не консультувалися з Києвом.

Цей факт визнається у висновку – у його проекті ВК зазначає, що "через проведення дострокових виборів в Україні... не було можливості відвідати Київ з візитом для переговорів з владою щодо закону".

Нагадаємо, вчора міністр юстиції Павло Петренко разом з кількома депутатами терміново вилетіли на зустріч до Венеціанської комісії відстоювати закон про люстрацію, який Венеціанська комісія може визнати "антигуманною та неєвропейською".