Росії треба сказати чітко: "Крим не наш", - Явлінський

Засновник та член Політкомітету російської партії "Яблуко" Григорій Явлінський пропонує провести міжнародну конференцію з Криму

Про це він заявив на засіданні Федеральної Ради партії "Яблуко", повідомляє "Радіо Свобода".

У партії заявляють, що у випадку з Кримом треба говорити "нелегітимне приєднання", оскільки включення півострова до складу Росії не визнає більшість країн світу.

"Росії треба сказати чітко: "Крим не наш", щоб наші відносини вічно не супроводжувала проблема невизнаних кордонів. А міжнародна конференція дасть відповідь на питання, як за українськими законами провести референдум на тому ж рівні, що і в Шотландії. Далі слід шукати складні рішення. Одне з них, наприклад, кантонізації Криму", - сказав Явлінський.

Голова партії "Яблуко" Сергій Мітрохін заявив, що у випадку з Кримом, Росія своїми руками створила собі ворога, отримавши поруч країну, налаштовану на війну, оскільки з анексією Україна не примириться.

"З точки зору поверхневих людей ми хочемо просто повернути Україні Крим. Рішення: просто взяти й повернути - популістське, невірне, воно спричинить за собою громадянську війну в Криму. Треба провести референдум по-людськи, а не так як було: без вільних ЗМІ, без спостерігачів, без визнання України. Провести цивілізований легітимний референдум - важка задача. Україна повинна з цим погодитися", - зазначив Мітрохін.