Швеція і Данія викликали російських послів "на килим"

МЗС Швеції і Данії викликали послів Росії для дачі пояснень з приводу літака-розвідника і пасажирського лайнера компанії SAS, яких 12 грудня було зафіксовано у міжнародному повітряному просторі неподалік від південного узбережжя Швеції

Про це повідомляє Еспресо.TV з посиланням на "Радіо Свобода".

За інформацією шведської сторони, російський літак знаходився в повітрі з відключеним транспондером, що робило його невидимим для радарів наземної диспетчерської служби. У якийсь момент він опинився на відстані менше 9 кілометрів від пасажирського літака, що вилетів до Польщі з міжнародного аеропорту Копенгагена.

Тільки завдяки екстреній інформації, отриманій радарної системою шведських ВПС, цивільному лайнеру вдалося ухилитися від курсу, на якому йому загрожувало зіткнення з російським літаком.

Повідомлялося також, що в повітря по тривозі були підняті кілька шведських і датських винищувачів. Вони супроводжували літак-розвідник доти, поки той не вийшов із зони інциденту. "Від катастрофи відділяла всього хвилина", - зазначив керівник польотів командного пункту шведських ВПС в місті Лулео Даніель Йозефсон.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що 7 грудня два голландських F-16 з місії Балтійської повітряної поліції засікли два озброєних російські бомбардувальники перехоплення Су-34.