Білорусь ввела 30% податок на обмін валют, щоб їх рубль не впав вслід за російським

Нацбанк Білорусі прийняв низку заходів, щоб не допустити обвалу свого рубля вслід за російським рублем

Про це йдеться в повідомленні Національного Банку Білорусі, передає Еспресо.TV.

"Виходячи з ситуації, що складається в економіках суміжних держав, і в першу чергу - в Російській Федерації, Урядом та Національним банком Республіки Білорусь прийнято низку заходів, спрямованих на недопущення розвитку негативних тенденцій на валютному і фінансовому ринках Республіки Білорусь та підвищення привабливості заощаджень у білоруських рублях", - йдеться в повідомленні.

Зокрема, регулятор тимчасово ввів 30% збір при  купівлі валюти юридичними та фізичними особами.

"Підприємства і банки будуть сплачувати цей збір при купівлі валюти на біржі, громадяни - у вигляді комісії при покупці в банках. Сплачені кошти будуть направлятися в бюджет", - уточнюється в повідомленні.

Також НББ збільшує до 50% норму обов'язкового продажу валютної виручки експортерами.

"Національним банком підвищені до 50 відсотків річних процентні ставки по постійно доступним і двостороннім операціями підтримки ліквідності банків. Це, в свою чергу, призведе до пропорційного збільшення ставок за депозитами в національній валюті", - ще одна ініціатива білоруського банківського регулятора.

Також усіма великими білоруськими банками вводиться строковий гарантований ощадний вклад з механізмом індексації рублевих заощаджень при зміні обмінного курсу білоруського рубля.

Читайте також: Торговельна війна з "Бацькою" остаточно посадить росіян на гречку і ріпу

Нагадаємо, вчора президент Білорусі Олександр Лукашенко поставив завдання своєму уряду торгувати з Росією за долари і євро. 

"Поставлено завдання торгувати нема за рублі з Росією, а за долари, як ми платимо за енергоносії", - підкреслив він. За словами Лукашенка, з Росією треба було давно працювати і вимагати оплату у валюті - в доларах і євро. Він зауважив, що "багато покупців купують білоруську продукцію сьогодні вже в доларах, а якщо в рублях - то відповідно до курсу на сьогоднішній день і на сьогоднішній час".

Президент зазначив, що, за даними уряду, білоруси несуть значні втрати через обвалення курсу рубля, оскільки в Росії знаходиться 40% експорту країни.