Держкіно готове разом із телебаченням створювати український контент

Державне агентство України з питань кіно готове надати підтримку телеканалам, які відмовляються від російського контенту

Про це заявив голова Держкіно Пилип Іллєнко, передає Еспресо.TV з посиланням на "Укрінформ".

"Якщо телеканали готові вкладати гроші у створення українського контенту, ми готові це робити разом з ними - тобто шукати якісь державні кошти для того, щоб це підтримати", - сказав Іллєнко і наголосив, що головна мета Держкіно - сприяти тому, щоб з'являлися українські фільми, серіали, телефільми різних форматів, які би поступово заміняли російський контент.

На думку продюсера Ігоря Савіченка, вітчизняні телеканали практично неможливо змусити переключитися тільки на українське, тому чи не єдиний вихід тут - вжити силове рішення згори.

"Якби в мене був важіль надавити на канали, щоб вони купували українське, - на основі свого досвіду за минулий час співпраці з "милом", - я би "вжарив". Навіть якби це було неетично", -  зазначив він.

Савіченко додав, що заборона російських серіалів потребує заміни українськими. "Треба дати можливість знімати, треба дати у кіноіндустрію гроші для того, щоб ми не покидали країну і могли працювати тут далі", - наголосив продюсер.

Як уточнив член експертної комісії з питань розповсюдження і демонстрування фільмів Держкіно Сергій Оснач, про масштаби російського контенту на українських телеканалах можна судити, зокрема, з того, що у 2013 році вони витратили 300 млн доларів лише на серіали виробництва РФ. "Кінематографісти України мають бути зацікавлені якраз у тому, щоб російський контент обмежувати, щоб ці кошти йшли на фінансування української кінематографії", - сказав він.