"Комерсант": ЄС готує єдиний Енергосоюз на противагу Росії

ЄС готує новий енергетичний союз, який запобігатиме інвестиціям російських компаній в європейський енергосектор. План нового об'єднання вже існує в чорновому варіанті

Як повідомляє газета "Комерсант", створений план багато в чому описовий, але вже передбачає створення Енергосоюзу в найближчі два роки. До кінця наступного року профільні єврокомісари мають напрацювати загальні схеми закупівель газу, щоб вести спільні переговори з постачальниками з-за меж ЄС, передає Еспресо.TV.

Великим прихильником цієї ідеї є нинішній голова Європейської ради Дональд Туск, але навіть серед політиків немає з цього приводу єдиної думки, зокрема канцлер Німеччини Ангела Меркель висловлювалася про впровадження такого підходу з обережністю.

Чотирьом єврокомісарам (Мігель Аріас Каньєте, Сесілія Мальмстрем, Ельжбета Беньковський і Маргрете Вестагер) може бути доручено "обговорити інвестиції компаній третіх країн, таких як Росія, в європейський енергетичний ринок (інфраструктуру, розподіл, постачання газу і електроенергії ) в контексті енергетичної безпеки ".

Цей пункт однозначно спрямований проти "Газпрому", який володіє різними транспортними і збутовими активами в ЄС. Його участь у збуті могла різко зрости в результаті операції з обміну активами з німецьким концерном BASF, про яку компанії домовилися в листопаді 2012 року, пише видання.

"Газпром" повинен був отримати 100% в компаніях Wingas Вієхо і ВІЕЕ, частки в підземних сховищах і 50% в Wintershall Noordzee (працює в Північному морі). В обмін Wintershall дістанеться 25,01% економічної участі в розробці двох ділянок ачимовских покладів Уренгойського родовища з запасами 274 млрд куб. м газу.

Ще влітку сторони запевняли, що західні санкції проти Росії не завадять закриття угоди. Проте вчора BASF в односторонньому порядку повідомила про її скасування.