Росіяни масово забирають свої гроші зі "Сбербанку", - ЗМІ

Російський "Сбербанк" став головною жертвою набігу вкладників на банки і валютної паніки

"Перші два тижні грудня у нас був приплив грошей, але після підвищення ЦБ ключової ставки населення вдалося в паніку, це підігрівається чутками і розсилками, - говорить людина, близька до керівництва Сбербанка - Наша банкоматна мережа ніколи не бачила такого трафіку, з таким перевантаженням ми ще не стикалися", - пишуть "Ведомости".

За його словами, у держбанку "йде масове вилучення грошей з карт і рахунків, на населення так подіяли локальні розсилки і різні чутки про те, що вклади можуть не видати, а карти - заблокувати". Ці чутки виникають стихійно і контролювати їх ми не можемо, говорить людина, близька до керівництва Сбербанку: "Ми лише видаємо гроші громадянам за їх бажанням".

Про те ж заявив Business FM заступник голови правління Сбербанку Станіслав Кузнєцов: через підвищеного попиту в банкоматах банку періодично закінчуються купюри, завантаження банкоматів йде прискорено.

Ажіотаж навів ще й до того, що вдень онлайн-банк Сбербанку не працював. Представник держбанку пояснив, що протягом дня на процесингові системи банку була підвищене навантаження, були можливі короткочасні відхилення в роботі онлайн-банку.

Топ-менеджер роздрібного банку з топ-30 говорить, що його банк, також зіткнувся з напливом вкладників (за тиждень банк втратив 20% коштів населення), теж мав проблеми з сайтом та інтернет-банком.

Вкладники інших банків теж знімали готівку ударними темпами - як валюту, так і рублі, зізнавалися вчора багато банкірів, але про масове зняття коштів не говорить ніхто. "Є, звичайно, клієнти, які знімають, але не потік", - говорить топ-менеджер банку з топ-20. Інший банкір зазначає, що кошти знімають, але небагато: "Конвертація в рази більше".

Деякі банки, в основному сильно підвищили ставки і запевняють, що зіткнулися з припливом вкладників.