Європа готова до кінця року серйозно фінансово допомогти Україні, - Туск

Президент Європейської ради Дональд Туск допускає можливість виділення ще до кінця 2014 року частини фінансової допомоги, що надає Євросоюз спільно зі США, Канадою та Міжнародним валютним фондом

Допомога  може скласти 2 мільярди євро, заявив він в інтерв'ю "Польському радіо", передає Еспресо.TV

"Насправді ми маємо діло з ситуацією, яка вимагає негайної реакції, й не слід чекати до наступного року, бо наступного року може бути надто пізно. Це, в першу чергу, фінансова допомога, і ми до цього готові. Це не буде така сума, яку Україна потребує, оскільки ці потреби дуже великі, але це серйозна сума", - сказав Туск.

За його словами, фінансова допомога є пріоритетом Європейського Союзу в політиці щодо України, сума цієї допомоги може досягнути двох мільярдів євро.

Важливим елементом підтримки є також гуманітарна допомога, наголосив президент Європейської ради.

Нагадаємо, у бюджеті США на 2015 рік передбачена фінансова допомога Україні та кошти на протидію російській агресії в Євразії.

19 грудня Саміт ЄС ухвалив рішення і надалі надавати Україні фінансову підтримку. Як заявив напередодні президент Єврокомісії Жан-Клод Юнкер, уряд України звернувся до європейської сторони з проханням надати подальшу макрофінансову допомогу в обсязі 2 млрд євро.