Росію чекає "справжня, повноцінна економічна криза", - Кудрін

Росію чекає "справжня, повноцінна економічна криза", і в майбутньому році росіяни зможуть відчути її "повною мірою"

Про це повідомив екс-міністрів фіннасів Росії Олексій Кудрін, передає РБК.

"Інфляція наступного року буде від 12% до 15%, ми переходимо впевнено до двозначної інфляції. Згодом вона може знижуватися, ефект перенесення девальвації на ціни буде поступово зменшуватися в міру стабілізації ринку", - заявив Кудрін на прес-конференції.

За словами екс-міністра, Росію чекає "справжня, повноцінна економічна криза", і в майбутньому році росіяни зможуть відчути її "повною мірою".

Кудрін відзначив, що навіть у разі підвищення середньої ціни на нафту до $ 80 за барель, ВВП Росії в 2015 році знизиться як мінімум на 2%, якщо ж ціна залишиться на рівні $ 60, то ВВП впаде на 4%, а то й більше.

У падінні курсу рубля на зниження нафтових цін, на думку Кудріна, довелося лише близько 20%. До решти причин колишній міністр відніс загальне зміцнення долара, вплив санкцій, а також недовіра до політики уряду.

"Уряд недостатньо оперативно реагувало на ситуацію. Координація експортерів мала проводитися раніше. Поки я не почув від уряду чіткої оцінки ситуації, що складається. Не можна повною мірою розраховувати на заходи, аналогічні вживаних в 2008 році. Це був інший криза", - пояснив Кудрін.

Головною загрозою економіці в майбутньому році Кудрін назвав збереження конфлікту на Україну і можливість жорсткості введених проти Росії санкцій.

"Збереження такого тліючого конфлікту, небезпечного з точки зору посилення санкцій, насамперед фінансових, знизить ефективність будь-яких антикризових заходів", - пояснив колишній глава Мінфіну, підкресливши, що без вжиття таких заходів частка Росії у світовій економіці продовжить зменшуватися, а рейтинг Росії в 2015 році знизиться до сміттєвого рівня.