Кількість звернень до Google від російської влади з проханням видалити контент зросла на чверть

На загальному тлі зниження урядових запитів на видалення інформації в Google, кількість відповідних звернень з боку російської влади зросла на чверть

Це випливає зі звіту Google Transparency Report, передає Еспресо.TV з посиланням на РБК.

З липня по грудень 2013 Google отримала 3 тис. 105 державних запитів на видалення 14 тис. 637 одиниць контенту, випливає з нового піврічного звіту компанії. У документі наголошується, що кількість звернень з проханням видалити яку-небудь інформацію знизилася з першої половини 2013 року.

До зниження урядових звернень призвело повернення до більш низьких рівнів запитів з Туреччини, значно збільшених в першій половині минулого року. "Тим часом, кількість запитів з Росії збільшилася на 25% порівняно з попереднім звітним періодом", - наголошується в документі.

У звіті наведені приклади звернень російської влади на видалення матеріалів зі сторінок інтернету, три з них - від Федеральної служби РФ з нагляду у сфері зв'язку, інформаційних технологій і масових комунікацій. Згідно зі звітом, Роскомнадзор вимагав видалити з YouTube відео, в якому демонструється акт самоспалення буддійського ченця. У відповідь на запит перегляд відео на території Росії був обмежений, тому що його зміст, "імовірно, порушує закон РФ про захист дітей від інформації, що завдає шкоди їх здоров'ю та розвитку", пояснила компанія.

Черговий запит Роскомнадзора стосувався запису в блозі, що складається з єдиної фрази: "Є шоколад?". Ця запис імовірно порушує федеральний закон [Росії] про захист дітей від інформації, що завдає шкоди їх здоров'ю та розвитку, також відомий як "Закон про чорні списки". Ця вимога компанія повністю задовольнила, пояснивши, що слово "шоколад" вживається в Росії зі значенням "клубний наркотик". Запис був видалений з домену blogspot.ru.

Ще один запит російської влади в особі Роскомнадзора стосувався вимоги видалити з YouTube документальний фільм про самогубство. Перегляд відео на території РФ був обмежений.

Четвертий приклад стосувався звернення Міністерства внутрішніх справ Росії. Правоохоронні органи зажадали видалити з Play Store вісім додатків, які містять "Фортецю мусульманина". Ця книга внесена у федеральний список екстремістських матеріалів. Google обмежила доступ до цих додатків.

Google публікує звітність про запити урядів країн на видалення контенту з 2010 року, нинішній звіт компанії - дев'ятий за рахунком.

Згідно з документом, у другій половині 2013 року також зросла кількість урядових запитів з Таїланду та Італії.

У першу трійку інтернет-сервісів, звідки влада вимагала видалити інформацію, увійшли Blogger (1 тис. 066 запитів), пошуковик Google (841 запит) і YouTube (765 запитів). Причиною видалення контенту уряди називали наклеп (в 38% запитів), непристойні цитати (16%), питання безпеки та конфіденційність інформації (11%).