У московському Червоному Хресті припускають, що путінські "гумконвої" привозили зброю

Десять російських "гуманітарних конвоїв" могли привезти на окупований проросійськими бойовиками Донбас зброю і боєприпаси

Про це заявив керівник Московського міського відділення Російського Червоного Хреста Ігор Трунов, передає Еспресо.TV з посиланням на "Укрінформ".

"Подвійне призначення, зброя - неприпустимі речі. Ми не повинні гуманітарні вантажі піддавати сумніву. Тому, природно, легітимна допомогу має на увазі відсутність товарів подвійного призначення, як мінімум. А те, про що ми говоримо, - це непряме порушення міжнародного гуманітарного права, тобто , швидше за все, привезли зброю", - сказав він.

Водночас Трунов зазначив, що першим і єдиним легітимним гуманітарним конвоєм з Росії на схід України є партія вантажів, яка була доставлена Московським Червоним Хрестом у взаємодії з Луганським відділенням Червоного Хреста за підтримки РФ МНС. Зокрема, цю гуманітарну допомогу 20 грудня до Луганська привезли 15 вантажівок.

Решту вантажів "гуманітраної допомоги", які перевозило російське МНС він назвав "вторгенням".

"Що таке МНС - воєнізована структура російської держави. Як воєнізована структура потрапила на територію чужої держави? Неважливо якого - самопроголошеного чи це Україна - це чужа держава, це не Росія. Потрапила вона (воєнізована структура - ред.) туди як? Вона - суб'єкт міжнародного гуманітарного права? Ні. Вона регламентована якоюсь конвенцією? Ні. Тоді що це? Це вторгнення, це порушення, цього робити неможна", - сказав він.

Нагадаємо, десятий "гуманітарний конвой" прибув на Донбас 21 грудня. Російський Червоний Хрест уже заявляв, що не має до нього стосунку.

Раніше в РНБО заявляли, що українська сторона готова оформити вантажі з "гуманітарного конвою", аде у відповідності з вимогами міжнародного та українського законодавства, проте українських прикордонників до "гуманітарного конвою" не допустили.

Уже 22 грудня в МНС Росії заявили, що вже планують одинадцятий "гуманітарний конвой" на Донбас на початку 2015 року.