Як покращити інформаційну безпеку України?

Державні і приватні компанії мають співпрацювати у сфері забезпечення інформаційної безпеки України, - про це сьогодні під час круглого столу заявили експерти з питання інформаційної безпеки

Кібератаки у сучасному світі стають найнебезпечнішою зброєю воєн нового покоління – інформаційних. Саме тому питання інформаційної безпеки кожної країни є так само важливим, як і розвиток збройних сил. Збитки від кібератак можуть бути катастрофічними: від елементарного відключення світлофорів у місті до виведення з ладу всієї телекомунікаційної структури країни.

Як зазначив президент компанії "Інтернет інвест"  Олександр Ольшанський, "це вивід з ладу систем передачі даних, це ускладнення зі зв’язком, це атаки з використанням фізичних впливів"

Україна є незахищеною перед кібератаками зовні, - говорять експерти. У державі зараз функціонує лише один приватний центр обробки даних – дата центр, а потрібно мінімум – сім. Проблема криється у некваліфікації державних чиновників, відсутності досвіду роботи в цій галузі та браку технічного забезпечення. В Україні є ІТ фахівці, але йти реформувати державну систему їх ніхто не заохочує.

"Україна в 2012 році посіла перше місце в світі за сертифікованими IT-спеціалістами майстер левел. Україна випередила за цим показником США та Японію. Для країни з такими показниками інтелектуального потенціалу не мати сьогодні жодного власного сервісу – це ганьба", - зазначив Ольшанський.

Масова комп’ютерна освіта для чиновників, комп’ютерна грамотність у школах, створення сприятливого клімату для іноземних інвестицій, а найголовніше – співпраця з приватними компаніями, які вже зараз відповідають світовим стандартам, - ось тільки перші кроки для вдосконалення системи кібербезпеки України на державному рівні.

Як заявив виконавчий директор дата-центру "Парковий" Ігор Щербик, в цьому році "держава має суттєво повернутися до приватного бізнесу, створити той інвестиційний клімат, який дозволить інвестиціям залишатися в Україні, і розвиватися в Україні, більше того ще й привабити інвестиції європейських інститутів і світових, щоб наша країна в найближчі роки суттєво просунулася в розвитку інформаційних технологій. Без них буде дуже важко".

Вирішити питання інформаційної безпеки без співпраці приватних ІТ компаній та держорганів – неможливо. На сьогодні – це єдиний шлях розвитку інформаційної інфраструктури, - переконані експерти. Для цього варто створити єдиний центр, який контролюватиме всі державні проекти з точки зору безпеки інформації.