ЄДАПС був раковою пухлиною, яку нарешті вирізали, - Речинський

Радник міністра внутрішніх справ Станіслав Речинський наголосив, що вперше з 2004 року Україна перестала здавати персональні дані своїх громадян приватній фірмі

Про це він сказав в ефірі Еспресо.TV, відповідаючи на запитання, як швидко українці зможуть отримати біометричні паспорти. 

За його словами, гальмує процес мала кількість пунктів, які можуть їх виготовляти. Але зроблено головне, право видачі документів знову повернулося до функцій держави. 

"Біопаспорти можна отримувати вже зараз, але так як кількість пунктів, які роблять ці паспорти, ще обмежена, то може не варто з цим поспішати. Але головне в тому, що вперше з 2004 року Україна перестала здавати персональні дані своїх громадян приватній фірмі. Нарешті ця функція повернулася державі", - сказав він. 

Станіслав Речинський особливо підкреслив вирішальну роль у цьому міністра внутрішніх справ Арсена Авакова, який усіляко сприяв поверенню державі права виготовляти  документи, які містять особисті дані громадян.

"Я хочу підкреслити, що сім міністрів внутрішніх справ до Авакова чомусь цим не займалися, чомусь цим не займалася СБУ, тобто всіх влаштовувало те, що приватна фірма з не дуже хорошою репутацією володіє ексклюзивною можливістю створювати паспорти українських громадян, дозволи на зброю, права і дуже багато інших документів", - сказав Речинський і додав, що ЄДАПС подібні послуги надає ще Кенії.

"Ну і нарешті ми позбулися цієї ракової пухлини - її вирізали", - наголосив він.