Що саме міститься в законі про обмеження недоторканності

Запропонований президентом Петром Порошенком законопроект щодо недоторканості народних депутатів та суддів передбачає внесення змін до Конституції, які передбачають обмеження суддівської та депутатської недоторканості

В тексті законопроекту, який є в розпорядженні Еспресо.TV зокрема пропонується виключити зі статті 80 Основного закону два пункти: "Народним депутатам України гарантується депутатська недоторканність" та "Народні депутати України не можуть бути без згоди Верховної Ради України притягнені до кримінальної відповідальності, затримані чи заарештовані".

Якщо відповідні зміни будуть внесені, депутатська недоторканість обмежуватиметься лише нормою: "Народні депутати України не несуть юридичної відповідальності за результати голосування або висловлювання у парламенті та його органах, за винятком відповідальності за образу чи наклеп".

Отже, парламентарі втрачатимуть майже весь свій імунітет. Тепер за підозрою у кримінальному правопорушенні проти нардепа можна порушувати кримінальні провадження, заарештовувати його на час слідства, тощо.

Що стосується суддів, то законопроект пропонує викласти статтю 126 Конституції викласти в редакції: "Суддя не може бути без згоди Вищої ради юстиції затриманий та до нього не може бути застосовано запобіжний захід у виді тримання під вартою до винесення обвинувального вироку судом, за винятком затримання при вчиненні або безпосередньо після вчинення тяжкого чи особливо тяжкого злочину проти життя та здоров'я особи".

Наразі конституційна норма містить такий пункт: "Суддя не може бути без згоди Верховної Ради України затриманий чи заарештований до винесення обвинувального вироку судом". Отже, в разі прийняття змін до Конституції, суддю можна буде заарештовувати та затримувати, але лише за підозрою у вчиненні тяжкого чи особливо тяжкого злочину і рішення про це прийматиме не парламент, як раніше, а Вища рада юстиції.

Також президентський законопроект передбачає доповнити статтю 129 Конституції пунктом: "Притягнення суддів до юридичної відповідальності здійснюється на загальних підставах. Судді не можуть бути притягнуті до юридичної відповідальності за діяння, вчинені у зв'язку зі здійсненням правосуддя, крім випадків ухвалення завідомо неправосудного судового рішення, порушення присяги судді або вчинення дисциплінарного правопорушення". 

Нагадаємо, сьогодні під час зустрічі з керівниками фракцій Верховної Ради Петро Порошенко закликав присутніх підтримати його законопроект щодо обмеження недоторканості.