Президент Узбекистану Каримов піде на черговий термін

Виборча комісія Узбекистану оприлюднила імена кандидатів від чотирьох політичних партій, які братимуть участь у президентських виборах, що мають відбутися 29 березня

Критики влади Узбекистану заявляють, що всі кандидати закликали нинішнього президента Іслама Каримова балотуватися, що створюватиме видимість демократії у цій країні, передає Еспресо.TV, з посиланням на "Радіо свобода". 

Під час засідання 19 січня Центральна виборча комісія Узбекистану вирішила "дозволити чотирьом політичним партіям брати участь у президентських виборах".

Затвердженими кандидатами є Іслам Каримов від "Ліберально-демократичної партії", Хатам’ян Кетмонов від "Народно-демократичної партії", Нарімон Умаров від "Соціал-демократичної партії" і Акмаль Саїдов від "демократичної партії".

Жодна з цих політичних сил не є опозиційною до нинішнього президента Каримова, який керує цією 29-мільйонною країною з 1990 року, коли Узбекистан ще не був незалежною державою.

Згідно з Конституцією Узбекистану, ніхто не може бути обраний на посаду президента більше, ніж 2 рази. Але це обмеження було переглянуто, коли Каримов втретє переміг на президентських виборах у 2007 році. (Термін його перебування на посаді пролонговувався двічі під час референдумів).

Поправки до виборчого законодавства Узбекистану, ухвалені у 2011 році, скорочують термін перебування на президентській посаді з семи до п’яти років. Дата виборів президента була зміщена з кінця 2014-го року на "першу неділю, через 90 днів" після оголошення ЦВК результатів парламентських виборів.

Парламентські вибори в Узбекистані відбулися 21 грудня.

Іслама Каримова звинувачують у систематичному порушенні прав людини.