Як Україна святкує День Соборності: план заходів

22 січня Україна відзначає День Соборності – день, коли було проголошено Акт возз'єднання Української Народної Республіки і Західно-Української Народної Республіки в 1919 році на Софійській площі в Києві

У рамках святкування Дня Соборності цього року заплановано низку урочистих заходів за участі керівництва держави, представників центральних і місцевих органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування, народних депутатів, громадськості, духовенства, науковців, повідомляє Укрінформ.

Зокрема, громадські активісти проведуть у Києві заходи, пов'язані з вшануванням пам'яті Сергія Нігояна і Михайла Жизневського, убитих в цей день рік тому під час Революції Гідності.

Львів в цей день також вшанує пам'ять учасників Революції Гідності, а в Національному академічному театрі опери та балету ім. С. Крушельницької відбудеться Урочиста академія з нагоди Дня Соборності України.

Жителі Дніпропетровська на Центральному мосту об'єднаються в живий ланцюг, ящо символізуватиме єдність України. У Запоріжжі також планують з'єднати два береги Дніпра "Ланцюгом єдності", взявшись за руки на дамбі Дніпрогесу. Такі ланцюги єднання відбудуться в Житомирі, Одесі та Ужгороді.

У Харкові відбудеться акція "З Майдану - в Небо" біля пам'ятника Тарасу Шевченку, на якій виступлять українські письменники.

В цілому ж святкові заходи з нагоди Дня Соборності пройдуть більш, ніж у ста містах і селах України.

Нагадаємо, кияни утворили "Ланцюг єднання" з нагоди свята.

Деякий час, з 30 грудня 2011 року, указом на тодішнього президента України Януковича День Соборності на офіційному рівні було скасовано, а натомість встановлено "День Соборності та Свободи України".

13 листопада 2014 указом президента України Петра Порошенка було знову відновлено це свято.