Порошенко запропонував створити постійну експозицію України в музеї "Аушвіц"

Президент України Петро Порошенко закликав сьогодні повернутися до ідеї створення постійної експозиції України в музеї, створеному на місці нацистського табору смерті "Аушвіц-Біркенау" на території Польщі

Про це він заявив у коментарі з нагоди 70-ї річниці визволення концтабору Аушвіц-Біркенау, передає Еспресо.TV з посиланням на прес-службу глави держави.

"Нам треба зібрати документи та речові реліквії, пов’язані з перебуванням мешканців українських земель у цьому таборі", – заявив він.

Крім того, Порошенко нагадав і про роль українців і вихідців із України у визволенні табору. "У боях за визволення Освенцима та навколишніх населених пунктів поклали голови 231 радянський солдат, із яких кожен п’ятий – українець. Підрозділами командували полковник Василь Петренко, українець із Полтавщини, полковник Анатолій Ковалевський із Чернігівщини. Майор Анатолій Шапіро, український єврей із Полтавщини – саме солдати його батальйону першими пройшли під сумновідомою брамою з написом "Праця звільняє" (Arbeit macht frei). І першим танком, який розбив браму, керував українець Ігор Побірченко", – заявив президент.

Він віддав шану "і тим, хто трагічно загинув у таборі смерті "Аушвіц", і тим, хто поклав край жахливим злочинам проти людяності, які коїлися нацистами тут і повсюдно в Європі".

"Із шести мільйонів євреїв, які були знищені нацистами та їхніми союзниками, чверть – євреї родом з України. Трагедія Бабиного яру і досі болить нам незагоєною раною. Із шести мільйонів мирних мешканців України, що стали жертвами Другої світової війни, знов-таки чверть склали євреї. А з урахуванням загиблих на фронті ми втратили близько 60% від довоєнного єврейського населення українських земель", – нагадав Порошенко.

"Мільйони українців у складі союзницьких армій, українського визвольного руху та радянських партизанських з’єднань зі зброєю в руках протистояли нацистській навалі, а відтак і Голокосту. Тисячі й тисячі українців на окупованих територіях, ризикуючи власним життям, рятували євреїв. Лише офіційне звання "Праведників народів світу" отримали близько двох з половиною тисяч українців, що становить одну десяту від загальної кількості тих, хто має таку честь", – додав президент.

Фото "Фейсбук"

Фото Прес-служба президента