Московський суд скасував рішення про матеріальне відшкодування Макаревичу

Суд вирішив, що питання заподіяння шкоди Макаревичу "неоднозначне", а страждання Макаревича "нічим не доведені"

Московський міський суд скасував рішення про стягнення з журналіста Олександра Проханова 500 тисяч рублів (118 тис. грн.) на користь Андрія Макаревича за статтю про виступ музиканта перед українськими військовими у Слов'янську, повідомляє РИА Новости.

"Рішення скасувати та прийняти нове - в позові про захист честі, гідності та ділової репутації відмовити", - оголосив рішення суддя. Оголошена була тільки резолютивна частина рішення, мотивувальна частина буде пізніше.

Приводом для судового позову стала стаття "Співаки та падлюки", яка була опублікована в "Известиях" 18 серпня 2014. Проханов, не маючи жодних доказів, стверджував в ній, що Макаревич дав концерт у Слов'янську в українській військовій частині, тим самим "надихнувши військових на вбивство мирних жителів".

Музикант назвав ці відомості такими, що порочать його, адже Макаревич виступав у таборі біженців в Святогорську. Лідер "Машини часу" зажадав спростувати неправдиві відомості, а також стягнути мільйон рублів компенсації моральної шкоди.

Ні Макаревича, ні Проханова на засіданні не було - їхні інтереси представляли адвокати. Від музиканта до суду прийшла одна юристка, від Проханова - п'ятеро.

За їхніми словами, 500 тисяч рублів, які суд стягнув з їхнього клієнта - "неймовірно велика сума", особливо враховуючи, що сам факт заподіяння моральної шкоди "спірний" і "страждання Макаревича нічим не доведені". Адвокат Михайло Кузнєцов проаналізував текст статті, доводячи, що він складається з думок, а не тверджень, і виражає емоції автора. 

"Фраза "кров російських людей на руках Макаревича" - це літературна алегорія, а алегорія не може бути предметом позову про захист честі, гідності та ділової репутації", - прокоментував Кузнєцов одну зі спірних фраз. На думку юриста, Проханов просто "перебільшив трохи, додав метафор, гіпербол".

Юрист Макаревича, навпаки, помітила, що стаття явно порочить її клієнта, адже журналіст пов'язує його музику, зокрема, з вбивствами і бомбардуваннями. За її словами, компенсацію музикант збирався передати до фонду доктора Лізи на допомогу постраждалим дітям.