Підтримуючи вимоги сепаратистів щодо зміни Мінських угод, Росія заганяє ситуацію у глухий кут, - політолог

Німецький політолог Андреас Умланд вважає, що, підтримуючи заяви терористів щодо зміни Мінських угод, Росія заганяє ситуацію у глухий кут

Про це він сказав в ефірі Еспресо.TV

"Зараз утворився такий глухий кут, що сепаратисти вимагають визнати нову межу між своєю територією і Україною і це виходить за рамки Мінської угоди. Я здивований, що Росія на це йде, тому що це ситуація із глухим кутом", - зауважив німецький експерт із політичних питань. 

Водночас Андреас Умланд каже, що на прямий конфлікт із країною, яка володіє ядерною зброю, Захід не піде, тому варто чекати посилення санкцій. 

"Для політиків західних країн ризиковано в такому випадку піти на прямий конфлікт із Росією. Конфлікт з іншою ядерною державою - для США та європейських країн дуже проблематичним виглядає, тому що політики повинні це виправдовувати перед своїм електоратом, а Україна не є, на жаль, членом НАТО, ЄС, тому немає такого прямого зобов'язання у західних політиків вступати в цей конфлікт", - наголосив він.

Водночас експерт сподівається, що питання санкцій проти Росії в Європі буде обговорюватися далі, зокрема щодо російського експорту в ЄС.

"Я сподіваюся, що в ЄС почнеться нова дискусія щодо санкцій, бо здається, що ця тема вже пройдена, що ЄС вже ухвалив якісь санкції, які виявилися не настільки дієвими, як очікувалося. Насправді, потенціал санкцій ЄС ще далеко не вичерпаний, тому що поки що санкції стосувалися експорту в Росію, тобто надання Росії якихось привілеїв, що стосується отримання кредитів, якихось технологій. Ці санкції поки що не стосуються імпорту з Росії, тобто експорту Росії в ЄС. Якщо подивитися на російський бюджет, то він великою мірою залежить від цього експорту, скажімо нафти, в країни ЄС, і тут ще міг би бути набагато більший тиск з боку Європейського союзу на Росію", - зазначив Умланд і додав, що нові санкції можуть стосуватися також таких фінансових важелів впливу, як відключення Росії від системи SWIFT.

"Є також думка про фінансові інструменти, про відключення Росії від системи SWIFT. Я більше сподіваюся на такі заходи, які б були для російського бюджету та економіки великою проблемою", - підсумував Андреас Умланд.