Рада проголосувала за скасування недоторканості депутатів та суддів

Верховна Рада України ухвалила президентський законопроект про скасування депутатської і суддівської недоторканості для направлення його на висновок Конституційного суду України

За направлення цього  законопроекту №1776 до Конституційного суду проголосували 365 народних депутатів з 226 мінімально необхідних, передає Еспресо.TV.

Так, законопроектом пропонується виключити 1 та 3 частини статті 80 Конституції України, якими передбачено гарантії депутатської недоторканності.

Крім того, змінами до ст. 126 Конституції пропонується передбачити, що суддя не може бути без згоди Вищої ради юстиції, а не Верховної Ради, затриманий та до нього не може бути застосовано запобіжний захід у виді тримання під вартою до винесення обвинувального вироку судом.

"При цьому такий імунітет судді не поширюватиметься на випадки затримання при вчиненні суддею або безпосередньо після вчинення ним тяжкого чи особливо тяжкого злочину проти життя та здоров'я особи", - зазначається в документі.

Крім того, зміни до Конституції передбачають, що судді будуть притягатись до юридичної відповідальності на загальних підставах.

Водночас пропонується закріпити інститут функціонального імунітету судді, за яким судді не можуть бути притягнуті до відповідальності за неправомірні дії, вчинені у зв'язку зі здійсненням правосуддя, крім випадків ухвалення завідомо неправосудного судового рішення, порушення присяги судді або дисциплінарного правопорушення.

Передбачається, що цей закон набере чинності з дня, наступного за днем його опублікування, крім змін до статті 126 Конституції України.

"Наспраді це надзвичайно  важливе рішення. І говорять про те, що депутати і судді будуть позбавлені недоторканості, і  правильно, оскільки вступить в силу це рішення у вересні 2015 після голосування в цій залі 300 голосами. Це означає, що до цього часу ми маємо можливість створити якісну систему судочинства, повернути довіру і суспільства, в тому числі і до нас з вами", - прокоментував законопроект спікер парламенту Володимир Гройсман.

Нагадаємо, на минулому тижні президент Петро Порошенко на засіданні коаліції запропонував скасувати депутатську недоторканність.