Кримські легкоатлети не хочуть виступати за Росію

Провідні легкоатлети Криму не будуть виступати на зимових російських і європейських турнірах

Таке рішення вони прийняли через відсутність домовленостей про перехід спортсменів між Всеросійської федерацією легкої атлетики (ВФЛА) і Федерацією легкої атлетики України (ФЛАУ), повідомляє Еспресо.TV з посиланням на "ТАСС".

Відповідно атлети пропустять зимові чемпіонат Європи в Празі і Кубок Європи з метань в Португалії, які відбудуться у першій половині березня.

"Переговори між легкоатлетичними федераціями Росії та України поки ні до чого не привели, тому, швидше за все, наші провідні спортсмени не виступлять в лютому на чемпіонатах Росії і, відповідно, не зможуть поборотися за путівки на зимовий чемпіонат Європи у Празі і зимовий Кубок Європи з метань у Португалії. Але низка кримчан, що не ризикують потрапити під санкції IAAF, можливо, візьме участь у внутрішньоросійських змаганнях", - сподівається виконавчий директор Федерації легкої атлетики Криму Олег Леонов.

ВФЛА і ФЛАУ протягом тривалого часу ведуть переговори про можливість виступу кримських і севастопольських спортсменів під російським прапором. Одним з головних перешкод на шляху до порозуміння став розмір суми матеріальної компенсації, яку вимагає українська сторона. Тільки за перехід кримської списометательниці Віри Ребрик Україна хоче отримати $150 тис., вважаючи, що саме така сума була витрачена на її підготовку.

У регламенті Міжнародної асоціації легкоатлетичних федерацій (IAAF) не вказується, яку суму повинна виплатити нова країна легкоатлета тій державі, за яку спортсмен виступав раніше. За правилами IAAF, "карантин" після переходу в іншу національну збірну становить три роки. Він може бути скороченним тільки рішенням IAAF за умови наявності виняткових обставин й обопільної згоди двох федерацій.

Кримським і севастопольським легкоатлетам заборонили в липні минулого року виступати на літньому чемпіонаті Росії в Казані.