Українські фотографи встановили новий рекорд на міжнародному аукціоні

Сет з фотографій українських художників продали за рекордні для України $205 785

Встановлено новий ціновий рекорд українського мистецтва на аукціоні Phillips у Лондоні. Сет з 16 фотографій "Апокаліпсис у мистецтві" українських візуальних художників Віталія та Олени Васильєвих був проданий за $205 785, пише ELLE.ua.

"Апокаліпсис у мистецтві" – це концептуальний проект, який зображує найзначніші музеї сучасного мистецтва в світі в декораціях природних катаклізмів. Роботи являють собою точні копії музейних будівель, сфотографовані в реальних локаціях. Прем'єра проекту відбулася в рамках офіційної програми 14-ї Венеціанської архітектурної бієнале у червні 2014 року, де інсталяція Васильєвих "Апокаліпсис у мистецтві" стала частиною групової міжнародної виставки "Час Простір Існування". Тоді серія включала зображення п'яти музеїв - галереї Тейт Модерн у Лондоні, Центру Помпіду в Парижі, Музею Соломона Гуггенхайма і Нового музею в Нью-Йорку, а також Музею сучасного мистецтва в Нітерої (Ріо-де-Жанейро).

Відтоді серія поповнилася фотографіями, які зображують венеціанський центр сучасного мистецтва Франсуа Піно Пунта делла Догана. У 2014 році Пунта делла Догана також став об'єктом інтелектуальної інсталяції Віталія та Олени Васильєвих INSPIRED.

Лютневий аукціон Сучасного мистецтва Phillips пройшов дуже успішно. Уперше за кілька років було продано понад 90% лотів, сумарна виручка склала $32.350.600. Топ-лотом торгів стала скульптурна інсталяція китайського художника-дисидента Ай Вейвея "Зодіакальний круг звірів" (Circle of Animals / Zodiac Heads), куплена за $4,4 млн.

Ай Вейвей "Зодіакальний круг звірів"

Також топ-лотами стали роботи Марка Бредфорда Biting the Book - $3,8 млн. і принт Енді Уорхола Diamond Dust Shoes - $3,5 млн.

 Енді Уорхола Diamond Dust Shoes

Сет "Апокаліпсис в мистецтві" Віталія та Олени Васильєвих також посів 3-е місце в топ-10 продажів Денної секції торгів.