Справу Сенцова розглядатимуть у військовому суді

Адвокат одного з кримських в’язнів вважає, що процес буде відкритим

Справу кримських в'язнів Олега Сенцова, Олександра Кольченка та Олексія Чірнія розглядатиме один з двох окружних військових судів - або Московський, або Північно-Кавказький в Ростові-на-Дону. Про це розповіла адвокат Кольченка Світлана Сидоркіна, пишуть "Грані.ру".

Більш імовірно, додала юрист, що справу передадуть до Ростова.

Кримським в'язням ставляться, зокрема, статті 205 (теракт) і 205.4 КК (організація терористичного співтовариства або участь у ньому). 1 січня 2015 набула чинності частина 6.1 статті 31 КПК (підсудність кримінальних справ). Пункт 2 цієї норми встановлює, що всі справи, заведені в Росії за названими статтями, підсудні тільки цим двом судам.

До виключної підсудності Московського і Північно-Кавказького окружних військових судів належать і справи з низки інших "терористичних" статей КК: 205.1 (сприяння тероризму), 205.2 (публічні заклики до тероризму або його публічне виправдання), 205.3 (проходження навчання тероризму), 205.5 (створення терористичної організації або участь у ній), 206 (захоплення заручника), - а також за частиною 4 статті 211 (викрадення літака, корабля або поїзда, пов'язане з тероризмом).

Адвокат Сидоркіна сподівається, що процес кримських в'язнів буде відкритим. Закрити розгляд від публіки можна, лише якщо в матеріалах справи містяться відомості, що становлять державну таємницю, пояснила адвокат. Тим часом таких відомостей у справі немає.

"За процедурою військові суди нічим не відрізняються від звичайних, - додала Сидоркіна. - Менталітет суддів інший. Це як порівнювати СІЗО "Лефортово" та інші СІЗО".

"Лефортово", на відміну від інших московських СІЗО, неофіційно контролюється ФСБ.