Країни Балтії отримають допомогу від НАТО в разі нападу з боку Росії

НАТО надасть військову допомогу країнам Балтії у разі нападу на них, так як це гарантує договір, який вони підписали при вступі в альянс

Про це заявив посол США в НАТО Дуглас Лют, повідомляє Еспресо.TV з посиланням на Delfi

"Литва, Латвія і Естонія в результаті вступу в НАТО отримали обіцянку 28 країн, включаючи США, що напад на одного з вас буде вважатися нападом на всіх нас. І можете собі уявити, що для США це дуже серйозна справа", - сказав Лют.

Посол зазначив, що американський контингент зараз проводить навчання спільно з військовими країн Балтії та Польщею "у снігових і холодних умовах".

"Разом з вашими солдатами вони намагаються послати дуже ясний сигнал, а саме: якщо ваші країни відчувають якийсь дискомфорт щодо своєї безпеки, якщо ви відчуваєте якісь ризики, ми прийдемо на допомогу. І ми не просто говоримо, ми це робимо", - підкреслив Дуглас Лют.

Нагадаємо, литовські та естонські міністерства оборони висловили стурбованість у зв'язку зі збільшенням військової активності Росії, бо вважають військові навчання, які проводить Росія на своєму західному кордоні, може передувати настанню на країни Балтії. Військові провели паралелі з кроками, які мали місце перед російським вторгненням до Криму.

У свою чергу Росія заявила минулого тижня, що її збройні сили не припинять проведення позачергових військових навчань.