Російський олігарх Абрамович вклав гроші в сланцеву компанію з США

Роман Абрамович вклав $ 5 млн в американську компанію, що просуває плазмову технологію підвищення віддачі сланцевих родовищ нафти і газу

Техаська компанія Propell Technologies оголосила про те, що кіпрська Ervington Investments, кінцевим бенефіціаром якої є російський мільярдер Роман Абрамович, вклала в неї $ 5 млн, передає РБК.

Підконтрольна Propell компанія Novas Energy USA займається просуванням в США нової технології підвищення віддачі свердловин на нафтових і газових сланцевих родовищах. При використанні більш традиційних технологій (так званий гідрофрекінг) для розширення тріщин у сланцях і видавлювання назовні нафти і газу в свердловини під високим тиском закачуються вода або кислотні розчини.

Технологія, використовувана Propell, заснована на методі плазменно-імпульсного впливу (ПІВ), при якому канали горизонтальної свердловини "продуваються" ударною хвилею, що утворюється після перетворення в плазму металевого провідника, піддалося впливу струму напругою 3-5 тис. вольт. 

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що американська Chevron Corp. має намір відмовитися від видобутку сланцевого газу в Румунії, що означатиме повний вихід компанії з подібних проектів у Європі.