Порошенко наполягає на звільненні незаконно ув'язненої Савченко

Президент України Петро Порошенко під час зустрічі з президентом Міжнародного Комітету Червоного Хреста (МКЧХ) Петером Маурером наголосив на необхідності негайного звільнення з російської в’язниці українського пілота Надії Савченко, яка вже голодує 10 тижнів поспіль

Про це повідомили у прес-службі глави держави, передає Еспресо.TV.

"Вона нічого не зробила поганого, вона просто захищала свою країну", – заявив Порошенко.

Глава держави наголосив на тому, що Надія Савченко є депутатом Верховної Ради та членом делегації у Парламентській Асамблеї Ради Європи і має дипломатичний імунітет.

Порошенко звернув увагу президента МКЧХ на проблеми заручників, яких продовжують утримувати терористи в жахливих умовах в Донецьку та Луганську, і наголосив на тому, що дуже важливим пунктом Мінських домовленостей був саме пункт "про невідкладне, без будь-яких додаткових умов, звільнення усіх полонених".

Окрім того, співрозмовники обговорили проблеми доставки гуманітарних вантажів, медикаментів та продуктів на окуповані території.

А також глава МКЧЧ поінформував Порошенка про чинні програми організації, які впроваджуються в Україні, та про плани збільшення річного бюджету для України, який зараз складає 48 млн швейцарських франків, на 20-25 млн франків.

Нагадаємо, Надія Савченко голодує на знак протесту проти її утримання за ґратами та російської агресії на Донбасі вже 76-й день. 

25 лютого Московський міський суд відхилив скаргу захисників Савченко і підтвердив попереднє рішення суду, за яким військовополонена має залишатися під досудовим арештом у Росії до 13 травня.

На судовому засіданні військовополонена заявила, що, можливо, не доживе до наступного суду.

Лідер кримськотатарського народу, дисидент, правозахисник Мустафа Джемілєв звернувся до Надії Савченко з проханням припинити голодування. Сьогодні льотчиця відповіла на звернення, однак заявила, що голодуватиме далі, скільки буде потрібно.

Тим часом, у Євросоюзі заявили, що Кремль несе відповідальність за здоров’я Савченко і має негайно її звільнити.