Яценюк розповів, куди поділися $9 млрд. минулорічних кредитів

Отримані минулого року 9 млрд. доларів пішли переважно на погашення попередніх боргів

Пре це на прес-конференції з нагоди року прем’єрства заявив прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк, передає кореспондент Еспресо.TV.

"Ми торік отримали 9 млрд. доларів фінансової допомоги від міжнародних кредиторів. Запитують куди поділи? 9 млрд. від МВФ отримали, а віддали 14 млрд. доларів боргів", - розповів Яценюк. 

За його словами, "сума боргів держави перед іноземними кредиторами на той момент, коли я взяв країну і зараз – на 4 млрд. доларів менше. Тому ми змушені були розраховуватися по кредитам, які не ми брали, а це 40 млрд. доларів колишній режим взяв. Ми змушені були виконувати зобов’язання і зменшувати борги". 

"Саме за того, що ми виконали всю програму реформ, яка є в розумінні світової громадськості, а це МВФ, ЄС, США, нам вдалося домовитися з МВФ про отримання наступного траншу і розширення програми на 4 роки. Загальний обсяг – це 25 млрд. доларів США, 17,5 дасть МВФ, 7,5 МЛРД дадуть американці, ЄС, додаткові донори", - додав прем’єр.

"Яка мета програми? Там на пенсії, зарплати, військовий бюджет гроші ніхто не дає. Гроші дають, щоб Україна не потрапила в дефолт і виконувала свої зовнішні зобов’язання", - підсумував Яценюк.