Яценюк розповів, як переконав МВФ не вимагати підвищення пенсійного віку

МВФ вимагав від України підвищити пенсійний вік усім до 60 років, але їх переконали, що на даному етапі це недоцільно

Про це на прес-конференції з нагоди року прем’єрства заявив прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк, передає кореспондент Еспресо.TV.

"У нас була дискусія з МВФ. І вони поставили декілька вимог. Я перефразую - якщо ви не хочете проводити жорстких змін, ми вам не дамо ні копійки. І це далі ваші проблеми, як ви будете виплутуватися. Але якщо ви готові до реальних економічних і політичних змін, то продемонструйте це", - розповів Яценюк.

"Я вам скажу, що це означає. Наприклад, підвищити пенсійний вік всім до 60 років. Це була ключова вимога. Ми провели три місяці в розмовах. Нам вдалося переконати наших партнерів, що на даному етапі підвищення пенсійного віку на 5 років – не дасть ні економічного ні соціального ефекту і політично буде використано росіянами, які будуть тут за невеликі гроші влаштовувати пікети. Кожен день під урядом, Верховною Радою, Адміністрацією президента, щоб розкачувати ситуацію", - додав прем’єр.

"Нам вдалося відійти від підвищення пенсійного віку до 60 років, але в одній з євро столиць відбулася щира розмова: "Дивись, ти хороший хлопець, але поясни нам, от наші платники податків, які допомагають вашій країні, виходять на пенсію в 65 років, то скажи, чому ти вважаєш, і ми всім країнам-членам ЄС допомагали під вимогу підвищення пенсійного віку, чому ти вважаєш, що ви не повинні проводити таких реформ". Я найшов що сказати: "Тривалість життя, недосконала система соціального, медичного забезпечення, подивіться скільки люди живуть в вас, в нас". На що вони мені витягли статистику східної Європи і сказали: "Східна Європа 20 років тому мала такі ж показники як і ви, але вони пішли по шляху жорстких реформ, саме тих, які ви не хочете проводити, і тому що не має політичної волі. Ви не маєте політичної волі підняти пенсійний вік, підняти тарифи, скоротити витрати держбюджету і піти на те, щоб працюючи пенсіонери отримували або пенсію або зарплату". І мені було не зовсім комфортно, тому що я розумію, що ми повинні це робити, але розумію, що з одного боку в цих умовах, коли людям і так настільки важко, ще це зробить – це означає перетиснути, але є межа", - розповів Яценюк.