У Росії журналістку судитимуть за публікацію фото часів нацистської окупації

Журналіст із російського Смоленська Поліна Петрусєва постане перед судом за звинуваченням в екстремізмі за публікацію у соцмережах фотографії, зробленої під час окупації Смоленська нацистами

Як пишуть місцеві ЗМІ, увечері в суботу, 28 лютого, в квартиру, де живе Петрусева, прийшли три співробітники в поліцейській формі з автоматами. Вони відвезли її у відділення поліції, де опитали і відпустили під підписку, передає Еспресо.TV з посиланням на "Медиазона".

Претензії поліцейських стосувалися публікації на сторінці Петрусєвої "ВКонтакте", де вона розмістила фото, зроблене в період окупації Смоленська під час Другої світової війни. На фотографії видно будинок на вулиці Тенишевої, видно нацистський прапор і стрій нацистських військових. У лівому нижньому куті можна побачити знак копірайту - фото взято з відкритого джерела, з сайту pastvu.com, що спеціалізується на історичних фотодокументах. Публікація супроводжувалася підписом: "Знайшла тут фото свого двору".

"Провела кілька годин у відділенні, всі були зі мною добрі і милі ... Відпустили під підписку, у понеділок суд. Стаття за екстремізм", - пише Петрусева у соцмережах.  

Вона повідомила, що поліцейські зв'язувалися з нею і вимагали видалити фото, однак дівчина відмовилася, оскільки публікація історичних документів не підпадає під закон про екстремізм.

За даними ЗМІ, адміністративну справу стосовно Петрусєвої порушено за ч. 1 ст. 20.3 КоАП РФ (пропаганда і публічна демонстрація нацистської атрибутики або символіки). Санкція статті передбачає до 15 діб арешту. Суд призначено на понеділок.