У Білорусі чоловіка судитимуть за "політичний блог на паркані"

Слідчий комітет Білорусі порушив проти Михайла Лукашевича кримінальну справу за "наклеп на президента" (частина 1 статті 367 Кримінального кодексу Республіки Білорусь)

Причиною стали політичні гасла, роздуми про владу, народ, корупцію і навіть звернення до Олександра Лукашенка, які чоловік писав на паркані і стінах гаража біля свого будинку в Бресті, передає Еспресо.TV з посиланням на "Белорусский партизан".

"Блог" на паркані чоловік вів більше десяти років - весь цей час представники влади шукали шляхи, щоб змусити Михайла Лукашевича зняти крамольні написи.

Наприкінці минулого року Слідчий комітет почав за фактом написів на паркані перевірку, а після ухвалив, що в діях Лукашевича є склад злочину "Висловлювання критичного характеру, виражені у формі наклепу стосовно представників влади, силових структур і президента".

29 грудня 2014 було порушено кримінальну справу, за якою чоловікові загрожує до п'яти років в'язниці.

Сам Михайло Лукашевич від участі в слідчих діях відмовляється, за що одного разу вже затримувався і провів деякий час під вартою. У будинку провели обшук і вилучили фарбу і сім пензликів.

Зараз Лукашевич ховається від журналістів, на телефонні дзвінки не відповідає, двері не відкриває. Але чоловік встиг звернутися до правозахисників.

Поки блог на паркані, незважаючи на кримінальну справу, залишається на місці. Одне з повідомлень, зокрема, стосується суддів Брестських судів. Більшість згаданих осіб причетне до репресій проти представників громадянського суспільства і журналістів.