У Пакистані за відмову від вакцинації дітей батькам загрожує в’язниця

У Пакистані почалася масштабна кампанія з вакцинації проти поліомієліту. Поліція заарештувала десятки батьків, які під різними приводами відмовляються від вакцини. Влада продовжує наполягати на самих жорстких заходах.

Про це повідомляє ЕспресоTV з посиланням на Newsru.

Чиновники провінції Хайбер-Пахтунхва заперечують чутки про арешти сотень людей. Тут були виявлені 160 "відмовників", але за ґратами опинилися тільки 18 осіб. У той же час DW-World з посиланням на офіційні джерела каже про арешт 471 батьків. Цю ж цифру називає AFP. Передбачається, що батьки будуть відпущені з-під арешту після підписання письмового зобов'язання і за наявності двох гарантів імунізації дитини.

"Не повинно бути ніякого м'якосердя, ми вирішили застосовувати найжорсткіші методи. Ті, хто відмовляється від вакцини, будуть відправлені до в'язниці відповідно до закону про загрозу проти громадської безпеки", - заявив журналістам заступник комісара Пешавара, столиці провінції, Хайбер-Пахтунхва Мехсуд .

Всього на північному заході Пакистану повинні вакцинувати 2,7 млн ​​дітей. На цю країну прийшлася більшість з 300 випадків захворювання поліомієліту,  зареєстрованих ВООЗ в 2014 році. У трійку держав, що входять в зону ризику, входять також Афганістан і Нігерія. У всьому іншому світі кількість випадків захворювання продовжує знижуватися починаючи з 1988 року.

Одною з основних перешкод для імунізації населення в Пакистані стали таліби, які в 2012 році оголосили повну заборону вакцинації в Північному і Південному Вазірістані. За останні кілька років бойовики вбили десятки медичних працівників, які займалися вакцинацією дітей.