Могеріні закликає Росію звільнити Савченко і Сенцова

Верховний представник ЄС із закордонних справ Федеріка Могеріні закликає Росію негайно звільнити Надію Савченко, Олега Сенцова та інших незаконно ув’язнених громадян України, як передбачають Мінські домовленості

Про йдеться у заяві Могеріні, передає Еспресо.TV з посиланням на "Радіо Свобода".

"Я долучаю свій голос до всіх тих, хто закликає російську владу негайно звільнити пані Савченко на гуманітарних підставах. Я також закликаю звільнити Олега Сенцова та інших незаконно ув’язнених відповідно до Комплексу заходів на виконання Мінських домовленостей та зобов’язання звільнити всіх заручників і затриманих осіб у зв’язку з конфліктом в Україні", – наголосила Могеріні.

Нагадаємо, звільнити Надію Савченко закликають також Комітет міністрів Ради Європи, Верховна Рада України, Європейський парламент, президент України Петро Порошенко та багато інших міжнародних установ, політиків.

У вівторок, 4 березня, Басманний суд у столиці Росії Москві відмовив у задоволенні скарги захисту української льотчиці Надії Савченко на відмову слідчого відпустити Савченко на засідання Парламентської асамблеї Ради Європи, делегатом до якої вона є.

Цього дня минає вже 82-й день голодування Надії Савченко на знак протесту проти її утримання в Росії під вартою.

У Росії Надію Савченко звинувачують у причетності до загибелі російських журналістів, які нелегально перебували на Донбасі в лавах сепаратистів, а наприкінці січня їй додали ще й звинувачення у незаконному перетині російського кордону. Наприкінці червня минулого року сепаратисти захопили її в полон, насильно перевезли через кордон і передали російським силовикам. За доказами, які надав захист, вона не могла бути причетною до загибелі журналістів, бо потрапила в полон іще до їхньої смерті. Савченко всі звинувачення відкидає.

Надія Савченко, народний депутат України 8-го скликання, є делегатом Верховної Ради в Парламентській асамблеї Ради Європи, відтак має міжнародний імунітет.

Усі пакети Мінських домовленостей передбачають якнайшвидше звільнення всіх заручників і незаконно утримуваних осіб.

Попри все це, Росія відмовляється звільняти Савченко.

Крім неї, в ув’язненні в Росії, законність якого відкидають юристи і правозахисники, перебуває ще кілька громадян України, серед них кримський кінорежисер Олег Сенцов, якого звинувачують у «тероризмі»