Один з атомних енергоблоків України можуть повністю перевести з російського на американське паливо

"Енергоатом", оператор усіх діючих АЕС України, в 2018 році може здійснити завантаження ядерного реактора енергоблоку №3 Південно-Української АЕС виключно американським паливом Westinghouse

Про це на брифінгу в Києві повідомив голова Державної інспекції ядерного регулювання України (ДІЯРУ) Сергій Божко, передає УНІАН.

"За планами "Енергоатому" в 2018 році буде здійснена повна завантаження", - сказав Божко.

При цьому глава ДІЯРУ зазначив, що повне завантаження здійсниться до 2018 року за умови, якщо "Енергоатом" обґрунтує використання паливних касет Westinghouse попередньої модифікації, які використовувалися ще в 2011 році до виявлення механічних пошкоджень на одній з паливних збірок.

Як пояснив Божко, на енергоблоці №3 Южно-Української АЕС "Енергоатом" перейшов на американський метод перевантаження ядерного палива, що дозволяє уникнути надалі механічних пошкоджень самих збірок.

Також глава ДІЯР повідомив, що в період з 2015 по 2018 рік, з перервою на 2017 через 300-денного планового ремонту енергоблоку, компанія здійснить ряд перевантажень для поетапного збільшення частки палива Westinghouse і зниження кількості збірок ТВЗА виробництва російського "ТВЕЛ".