Міжнародна федерація плавання дискваліфікувала олімпійського чемпіона за допінг

Антидопінгова комісія Міжнародної федерації плавання (FINA) на 18 місяців дискваліфікувала олімпійського чемпіона 2008 року з плавання на 400 метрів вільним стилем південнокорейця Пак Тхе Хвана за вживання забороненого препарату

Допінг-проба 25-річного спортсмена, яка була взята поза змаганнями 3 вересня за декілька тижнів до Азіатських ігор, що відбувалися 19 вересня - 4 жовтня 2014 року в південнокорейському місті Інчхон, дала позитивний результат на тестостерон, повідомляє Еспресо.TV з посиланням на офіційний сайт FINA.

Дискваліфікація Пак Тхе Хвана набирає чинності з 3 вересня 2014 року і закінчується 2 березня 2016. Також антидопінгова комісія постановила, що всі результати плавця, показані ним після 3 вересня, анулюються з вилученням усіх здобутих медалей в цей період. На Азіатських іграх-2014 спортсмен виборов "срібло" і чотири "бронзи".

Раніше в південнокорейських ЗМІ повідомлялося, що Пак Тхе Хван за два місяці до Азіатських ігор пройшов лікування хіропрактикою (одна з форм альтернативної медицини) в місцевій клініці і йому без його відома було зроблено укол, який, як передбачається, і призвів до позитивного результату допінг-тесту. Зазначалося, що сам Пак Тхе Хван був шокований результатом допінг-тесту, а представники плавця заявляли про свій намір домогтися цивільної та кримінальної відповідальності для медичного закладу.

Крім "золота" на Олімпійських іграх в Пекіні-2008, Пак Тхе Хван там же виграв "срібло" на 200-метрівці вільним стилем. На наступній Олімпіаді в Лондоні-2012 він виграв два "срібла" (у тих же дисциплінах). Крім того, спортсмен є дворазовим чемпіоном світу.