Олігархічний дисконт. У "Нафтогазі" кажуть, що винні Коломойському в 10 разів менше, ніж він вимагає

"Нафтогаз" оцінює свої зобов'язання перед ПАТ "Укрнафта" за 10,1 млрд кубів газу в 3,75 млрд грн. Тоді як Ігор Коломойський оцінював цей газ в 40 млрд грн

Про це йдеться в складеної за міжнародними стандартами (МСФЗ) аудованої звітності "Нафтогазу" за 2012-2013 рр., яка була оприлюднена 27 березня 2015, пердає "Інтерфакс-Україна".

У держхолдингу нагадують, що згідно з чинним законодавством "Укрнафта" має реалізовувати весь видобутий газ "Нафтогазу". У той же час протягом 2006-2011 рр. угоди на продаж газу між "Укрнафтою" і НАК не були укладені. Також не були укладені угоди на зберігання газу між "Укрнафтою" і "Укртрансгазом".

"Оскільки споживання природного газу являє собою безперервний процес, а у населення є чинні угоди на постачання природного газу, підстав для переривання поставок газу немає. Компанія заявила про своє право укладати угоди про продаж газу через суд", - йдеться у звітності.

В той же час, "Укрнафта" подала позов до суду про те, що ціна продажу, встановлена ​​НКРЕ, не є справедливою і необхідно встановити більш високу ціну. Паралельно "Укрнафта" подала низку позовів проти "Укртрансгазу" і "Нафтогазу" за право власності на видобутий природний газ.

Нагадаємо, раніше Ігор Коломойський, який є міноритарним акціонером "Укрнафта", не виключив можливості розглядів в Лондонському міжнародному арбітражному суді щодо несплати державою в особі НАК "Нафтогаз України" видобутого ПАТ "Укрнафта" природного газу. У той же час він розраховує, що сторони зможуть досягти компромісного рішення, уклавши мирову угоду.

Також Коломойський відкрито заявляв, що ніколи не буде платити дивіденди по “Укрнафті”. За його словами, “Нафтогаз” повинен “Укрнафті” за поставку 10,5 млрд кубів газу близько 40 млрд грн.

“От якщо мені повернуть хоча б 10 (млрд грн) з них, я заплачу дивіденди не тільки державі, а й дивіденди приватним акціонерам”, - говорив він.

Більше про конфлікт держави та Ігоря Коломойського за "Укрнафту" читайте в матеріалі Страх і ненависть Коломойського-2.